Elke keer als ik dit dessert ergens langs zag komen dacht ik, dat moet ik ook eens proberen. Om het dan uiteraard weer te vergeten totdat de volgende foto voorbij komt, maar deze keer is het dan toch gelukt en kwam ik erachter dat deze aardbeien shortcake nog lekkerder is dan ik had verwacht. Het is ook echt een perfect dessert voor de zomer. De shortcake zelf is niet echt zoet en heeft eerder een broodachtige structuur, maar in combinatie met de aardbeien en slagroom wordt het een heerlijk fris dessert. Om het nog beter te maken dan het al is kun je er ook nog een bol vanille-ijs bij serveren, dat maakt het geheel al helemaal heerlijk.

Aardbeien shortcake (voor 14 shortcakes)

Ingrediënten
345 gram patentbloem
240 ml karnemelk (koud)
180 gram ongezouten roomboter (koud in blokjes)
50 gram kristalsuiker
16 gram bakpoeder
5 gram baksoda
1 flinke theelepel zout

+ extra bloem voor je werkblad/handen en extra karnemelk en kristalsuiker voor het bestrijken van de shortcakes

250 ml slagroom
1 el vanillesuiker
1 el kristalsuiker
1 zakje Klop-Fix

aardbeien
kristalsuiker
poedersuiker
blaadjes cress/munt

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 205 graden.

2. Doe de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, baksoda en het zout in een kom en roer met een spatel goed door elkaar. Voeg nu de koude blokjes boter toe. Gebruik een deegmenger om de boter in het deeg te mengen. Heb je deze niet dan werkt een aardappelstamper ook prima of eventueel een vork. Probeer niet teveel je handen te gebruiken, dan wordt de boter al snel te warm.

3. Als het deeg de boter mooi heeft opgenomen voeg je de koude karnemelk toe. Mix voorzichtig met een spatel totdat het deeg alles op heeft genomen. Ga hier niet te lang mee door, het deeg mag wat nat blijven.

4. Stort het deeg nu op een goed bebloemd werkblad. Je merkt dat je meteen een best elastisch deeg hebt, al plakt deze wel erg dus gebruik tussendoor veel bloem op zowel je werkblad als op je handen. Breng het deeg voorzichtig samen met je handen, maar kneed kort want de boter in het deeg moet niet te warm worden door de warmte van je handen.

6. Druk nu met goed bebloemde handen het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 2 cm. Vouw nu de rechterkant van het deeg naar het midden toe en vouw hier de linkerkant overheen. Draai het deeg nu een kwartslag zodat het horizontaal komt te liggen en druk het deeg weer met je handen uit tot een rechthoek. Deze stap herhaal je nog 3 keer (in totaal vouw je het deeg dus 4 keer).

7. Na vier keer vouwen heb je weer een rechthoek voor je liggen en is het tijd om de shortcakes uit te steken. Ik heb hier een uitsteker van ongeveer 7.5 cm voor gebruikt, maar groter of kleiner kan uiteraard ook. Druk de uitsteker voorzichtig in het deeg en haal naar boven. Probeer niet teveel met de uitsteker te draaien. Leg de shortcakes op een met bakpapier beklede bakplaat tegen elkaar aan. Herhaal deze stap tot je al het deeg hebt gebruikt. Het deeg wat je over hebt kun je weer bij elkaar brengen, kort kneden en weer plat drukken om vervolgens ook weer uit te steken.

8. Bestrijk de shortcakes met wat karnemelk en strooi er wat kristalsuiker overheen. Bak nu in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat compleet afkoelen.

9. Klop de slagroom samen met de suiker en Klop-Fix stijf en doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. De slagroom op de aardbeien scheppen met een lepel kan uiteraard ook.

10. Bereid de aardbeien 1-2 uur voor serveren voor. De hoeveelheid ligt aan het aantal dat je op dat moment klaar wil maken. Voor vier personen heb ik een handje aardbeien in stukjes gesneden en vervolgens met een vork geprakt zodat er veel sap vrij komt. Hier voeg je de de rest van de in kwart gesneden aardbeien aan toe. Roer er ten slotte nog de kristalsuiker naar smaak doorheen en zet in de koelkast tot serveren.

11. Snijd de shortcakes open. Plaats op een bord en schep de aardbeien op en naast de shortcake. Schep er ook wat van het sap overheen. Spuit of schep hier de slagroom bovenop en plaats de bovenkant van de shotcake op de slagroom. Tik wat poedersuiker over de shortcakes heen en maak eventueel af met wat cress of munt.

Aardbeien shortcake