Elk jaar ben ik blij als ik aan het begin van het jaar bloedsinaasappels in de winkel of bij de groothandel zie liggen. Ik vind ze zelf echt heerlijk. Gewoon om uit te persen en op te drinken, om er een dessert mee te maken of om ermee te bakken. Zo maakte ik eerder al eens een bloedsinaasappel granita en ook bakte ik een bloedsinaasappelcake. Deze keer vond ik het tijd voor een bloedsinaasappel panna cotta. Gecombineerd met bloedsinaasappelgel, parels van witte chocolademousse en een crumble met witte chocolade. Want dat blijft toch wel één van de lekkerste combinaties met bloedsinaasappel: de smaak van witte chocolade.

Dit dessert is voor 6 personen. Beschik je niet over de siliconen vorm die ik heb gebruikt voor de panna cotta, dan kun je dit dessert bijvoorbeeld ook in een glaasje maken. Je kunt de bloedsinaasappel in dit recept ook vervangen door sinaasappels voor het maken van een sinaasappel panna cotta.

Bloedsinaasappel panna cotta

Ingrediënten
250 ml slagroom
230 ml bloedsinaasappelsap (± 6 kleine of 3 grote bloedsinaasappels)
120 ml Griekse yoghurt
100 gram kristalsuiker
1 el bloedsinaasappelrasp
3,5 blaadjes gelatine

Hoe maak je het?
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme room toevoegt.

2. Doe de suiker en bloedsinaasappelrasp in een kom en meng dit met je vingers, je ziet de suiker nu oranje worden.

3. Doe de slagroom en suiker met rasp in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe door zodat de suiker helemaal oplost. Haal van het vuur als de room begint te koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat alle gelatine is opgelost.

4. Voeg vervolgens ook de Griekse yoghurt en het bloedsinaasappelsap toe en roer goed door totdat er een egaal mengsel ontstaat. Schenk vervolgens in de vormpjes* die je wil gebruiken. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur en bekleed de vorm met plastic folie voordat je de vorm in de diepvries zet.

* Voor dit dessert heb ik de Essenziale vorm (ø 6,5 cm) van Silikomart gebruikt. Gebruik je net zoals ik een siliconen vorm? Zet de panna cotta dan in de diepvries (minimaal 3-4 uur als je de panna cotta op de dag van serveren maakt). Wanneer je de panna cotta uit de diepvries haalt meteen uit de vorm drukken en op een bord plaatsen. Laat je de panna cotta ontdooien buiten de koelkast, haal ze dan minimaal een uur voor serveren uit de diepvries. Laat je ze ontdooien in de koelkast, reken dan op 2 uur.

Wil je de panna cotta een paar dagen van te voren maken, druk ze dan de volgende dag uit de vorm en bewaar in een afgesloten bak in de vriezer (leg een bakpapiertje op de bodem zodat ze niet vast blijven plakken) of doe nog een extra plastic zak om de vorm en sluit deze goed af.

Gebruik je bijvoorbeeld panna cotta vormpjes of glaasjes? Zet de panna cotta dan in de koelkast en laat voor serveren minimaal 4 uur opstijven.

Bloedsinaasappel panna cotta

Bloedsinaasappelgel

Ingrediënten
240 ml bloedsinaasappelsap (± 6 kleine of 3 grote bloedsinaasappels)
20 gram suiker
3 gram agar agar

Hoe maak je het?
1. Pers de bloedsinaasappels en zeef het sap. Zorg dat er na het zeven 240 ml sap overblijft. Meng dit in een steelpannetje met de suiker en agar agar. Breng aan de kook en laat het mengsel 1 minuut koken. Schenk vervolgens in een kom en laat afkoelen in de koelkast.

2. Als het mengsel is opgesteven schep je deze in een maatbeker. Pureer kort met de staafmixer totdat er een gladde gel ontstaat. Doe de bloedsinaasappelgel in een knijpfles en bewaar in de koelkast. Of bewaar in een afgesloten bakje en gebruik een spuitzak voor het opmaken van het dessert.

* Naar het recept van Jules Cooking

Witte chocolademousse parels

Ingrediënten
125 ml slagroom
45 gram witte chocolade
1 blaadje gelatine

Hoe maak je het?
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je deze aan de warme room toevoegt.

2. Verwarm de slagroom op middelhoog vuur. Hak ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe deze in een kom. Haal de slagroom van het vuur zodra deze begint te koken. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de warme slagroom en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Schenk het warme mengsel nu over de witte chocolade en roer totdat alle chocolade is gesmolten en er een egaal mengsel is ontstaan.

3. Voor het maken van de parels heb ik de Mini Pearl vorm van Silikomart gebruikt. Vul deze parels met de mousse. Druk goed aan zodat de lucht uit de parels gaat en smeer vervolgens af met een spatel. Dek voorzichtig af met plastic folie en zet in de vriezer. Gebruik je de parels op de dag zelf, dan is plastic folie voldoende. Gebruik je de parels later, doe de vorm dan in een extra plastic zak en sluit deze goed af zodat er geen ijskristallen ontstaan.

4. Haal de parels voor serveren uit de vorm. Plaats bijvoorbeeld een stukje bakpapier in een vershoudbak en leg hier de parels op, je kunt ze zo makkelijk in de vriezer bewaren. Omdat de parels klein zijn ontdooien ze snel, je kunt ze vlak voor serveren direct vanuit de vriezer op het bord plaatsen.

Crumble met witte chocolade
Bij het recept voor deze crumble heb je zeker genoeg voor meer dan zes personen. Je zou dit recept dus eventueel kunnen halveren, maar ik maak graag altijd extra om het de rest van de week ook nog te eten bij bijvoorbeeld kwark of yoghurt.

Ingrediënten
4 el bloem
3 el havermout
3 el boter (op kamertemperatuur)
3,5 el suiker
2 el witte chocolade (fijn geraspt)
snufje zout

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Blijft het deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg juist te droog, voeg dan nog wat boter toe.

3. Verspreid de crumble over de bakplaat en zet in het midden van de oven.

4. Schep de crumble om met een lepel wanneer de randjes bruin beginnen te kleuren, dit gebeurt ongeveer na 8 minuten. Hierna gaat het een stuk sneller, blijf dus in de buurt en blijf de crumble steeds na 1 à 2 minuten omscheppen. De crumble zal ongeveer klaar zijn na 15-20 minuten, de exacte tijd ligt aan je oven.

Opmaak

Extra nodig
partjes bloedsinaasappel
cress (bijvoorbeeld Atsina) of blaadjes munt

Verdeel de witte chocolademousse parels direct vanuit de vriezer om de panna cotta heen. Spuit hier toefjes van de bloedsinaasappelgel tussen en verdeel de crumble rond de rest van de panna cotta. Maak af met wat blaadjes cress en plaats ten slotte nog wat partjes bloedsinaasappel bovenop de panna cotta.

Bloedsinaasappel panna cotta