Chocolademousse met bosvruchtensaus

Chocolademousse met een vulling van bosvruchtensaus, dat klinkt goed toch? Ik wilde al een tijdje chocolademousse met een chocolade ‘spiegel’ (chocolate mirror glaze) maken.  Super leuk om een keer te proberen en ook helemaal niet moeilijk. Zodra je je lepel in de mousse zet, loopt de bosvruchtensaus eruit. Door de saus wordt het dessert wat frisser, een erg lekkere combinatie dus!

Voor het dessert heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt. Voor de chocolademousse een halve bollen vorm van ø 7 centimeter en voor de bosvruchtensaus een halve bollen vorm van ø 4 centimeter. Je kunt dit dessert goed voorbereiden. De mousse met de saus kun je een paar dagen in de diepvries bewaren (vorm wel afdekken). De chocolade glaze kun je op de dag van serveren maken en het dessert vervolgens in de koelkast laten ontdooien.

Ingrediënten

Chocolademousse
375 ml slagroom
180 gram pure chocolade
110 ml volle melk
30 gram suiker
2 eidooiers

Bosvruchtensaus
250 gram (diepvries)bosvruchten
2 el fijne kristalsuiker
1 el water
0,5 el citroensap

Chocolade glaze
165 gram kristalsuiker
150 ml water
125 ml slagroom
50 gram cacao
5,5 blaadjes gelatine

Decoratie
Crumble
Vers fruit
Eetbare bloemen

Chocolademousse met bosvruchtensaus
Hoe maak je het?

Bosvruchtensaus
1. Begin met het maken van de bosvruchtensaus. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en verwarm eerst op laag vuur. Blijf in de pan roeren en druk als het lukt alvast wat van het fruit stuk.

2. Wanneer je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Blijf het geheel goed doorroeren. Laat de saus 5 minuten koken.

3. Pureer met een staafmixer de saus glad. Haal vervolgens door een zeef om de pitjes te verwijderen. Schenk de saus in de halve bollen vorm. Laat afkoelen voordat je de saus in de vriezer zet. De saus moet minimaal 4 tot 5 uur in de vriezer hebben gezeten voordat je ze in de mousse kan doen.

Chocolademousse
4. Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en zet beide apart.

5. Breng in een pannetje de melk aan de kook. Klop met een garde in een andere kom de eidooiers en de suiker schuimig. Zodra de melk kookt schenk je dit voorzichtig bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Schenk vervolgens terug in de pan en verwarm op laag vuur, laat het mengsel zeker niet koken. Blijf roeren, na een paar minuten merk je dat het mengsel dikker wordt en de structuur van een crème krijgt.

6. Wanneer het mengsel dik genoeg is roer je de chocolade erdoorheen. Laat dit even afkoelen. Spatel vervolgens voorzichtig door de opgeklopte slagroom.

7. Haal de halve bolletjes bosbessensaus uit de vriezer. Schep ongeveer anderhalve eetlepel chocolademousse in de bolvorm. Druk nu voorzichtig een bolletje van de saus in de chocolademousse en bedek dit vervolgens met nog een beetje van de mousse.  Laat de mousse minimaal 5-6 uur opstijven in de vriezer. De mousse die je over hebt kun je bewaren en laten opstijven in de koelkast.

Chocolade glaze
8. Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken.

9. Haal na 5 minuten van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat alles is opgenomen en voeg vervolgens al roerend ook de cacao toe. Mix het mengsel egaal met een staafmixer. Laat goed afkoelen (tot ongeveer lichaamstemperatuur) voordat je het over de mousse schenkt.

10. Bekleed een bakplaat of andere schaal met plastic folie. Zet hier een rooster op en plaats de halve bollen chocolademousse direct vanuit de vriezer op het rooster. Schenk hier de chocolade glaze overheen en plaats de mousse vervolgens meteen op een bord. Laat in de koelkast in ongeveer 2-3 uur ontdooien.

Chocolademousse met bosvruchtensaus

← Previous post

Next post →

5 Comments

  1. Voor hoeveel personen is dit recept?

    • Hoi Marco, je kunt sowieso 5 halve bollen maken met dit recept (daarnaast heb je nog wat mousse over). Met de saus kun je sowieso 10 halve bolletjes vullen als ik het mij goed herinner. Deze kun je ook gewoon in de vriezer laten en later nog gebruiken.

      • Veronika

        Hallo, wie weegt een vel gelatine?

        • Willeke

          Hoi Veronika, één blaadje weegt ongeveer 1,6 gram. Ik heb de gelatineblaadjes van Dr. Oetker gebruikt, die waar 12 blaadjes in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *