Chocolademousse met bosvruchtensaus

Chocolademousse met een vulling van bosvruchtensaus, dat klinkt goed toch? Ik wilde al een tijdje chocolademousse met een chocolade ‘spiegel’ (chocolate mirror glaze) maken.  Super leuk om een keer te proberen en ook helemaal niet moeilijk. Zodra je je lepel in de mousse zet, loopt de bosvruchtensaus eruit. Door de saus wordt het dessert wat frisser, een erg lekkere combinatie dus!

Voor het dessert heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt. Voor de chocolademousse een halve bollen vorm van ø 7 centimeter en voor de bosvruchtensaus een halve bollen vorm van ø 4 centimeter. Je kunt dit dessert goed voorbereiden. De mousse met de saus kun je een paar dagen in de diepvries bewaren (vorm wel afdekken). De chocolade glaze kun je op de dag van serveren maken en het dessert vervolgens in de koelkast laten ontdooien.

Ingrediënten

Chocolademousse
375 ml slagroom
180 gram pure chocolade
110 ml volle melk
30 gram suiker
2 eidooiers

Bosvruchtensaus
250 gram (diepvries)bosvruchten
2 el fijne kristalsuiker
1 el water
0,5 el citroensap

Chocolade glaze
165 gram kristalsuiker
150 ml water
125 ml slagroom
50 gram cacao
5,5 blaadjes gelatine

Decoratie
Crumble
Vers fruit
Eetbare bloemen

Chocolademousse met bosvruchtensaus
Hoe maak je het?

Bosvruchtensaus
1. Begin met het maken van de bosvruchtensaus. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en verwarm eerst op laag vuur. Blijf in de pan roeren en druk als het lukt alvast wat van het fruit stuk.

2. Wanneer je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Blijf het geheel goed doorroeren. Laat de saus 5 minuten koken.

3. Pureer met een staafmixer de saus glad. Haal vervolgens door een zeef om de pitjes te verwijderen. Schenk de saus in de halve bollen vorm. Laat afkoelen voordat je de saus in de vriezer zet. De saus moet minimaal 4 tot 5 uur in de vriezer hebben gezeten voordat je ze in de mousse kan doen.

Chocolademousse
4. Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en zet beide apart.

5. Breng in een pannetje de melk aan de kook. Klop met een garde in een andere kom de eidooiers en de suiker schuimig. Zodra de melk kookt schenk je dit voorzichtig bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Schenk vervolgens terug in de pan en verwarm op laag vuur, laat het mengsel zeker niet koken. Blijf roeren, na een paar minuten merk je dat het mengsel dikker wordt en de structuur van een crème krijgt.

6. Wanneer het mengsel dik genoeg is roer je de chocolade erdoorheen. Laat dit even afkoelen. Spatel vervolgens voorzichtig door de opgeklopte slagroom.

7. Haal de halve bolletjes bosbessensaus uit de vriezer. Schep ongeveer anderhalve eetlepel chocolademousse in de bolvorm. Druk nu voorzichtig een bolletje van de saus in de chocolademousse en bedek dit vervolgens met nog een beetje van de mousse.  Laat de mousse minimaal 5-6 uur opstijven in de vriezer. De mousse die je over hebt kun je bewaren en laten opstijven in de koelkast.

Chocolade glaze
8. Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken.

9. Haal na 5 minuten van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat alles is opgenomen en voeg vervolgens al roerend ook de cacao toe. Mix het mengsel egaal met een staafmixer. Laat goed afkoelen (tot ongeveer lichaamstemperatuur) voordat je het over de mousse schenkt.

10. Bekleed een bakplaat of andere schaal met plastic folie. Zet hier een rooster op en plaats de halve bollen chocolademousse direct vanuit de vriezer op het rooster. Schenk hier de chocolade glaze overheen en plaats de mousse vervolgens meteen op een bord. Laat in de koelkast in ongeveer 2-3 uur ontdooien.

Chocolademousse met bosvruchtensaus

← Vorig bericht

Volgend bericht →

47 Reacties

  1. Voor hoeveel personen is dit recept?

    • Hoi Marco, je kunt sowieso 5 halve bollen maken met dit recept (daarnaast heb je nog wat mousse over). Met de saus kun je sowieso 10 halve bolletjes vullen als ik het mij goed herinner. Deze kun je ook gewoon in de vriezer laten en later nog gebruiken.

  2. Misschien een stomme vraag. Maar doe je ook suiker bij de slagroom wanneer je die klopt? 😅

    • Hoi Desi, geen stomme vraag. Suiker bij de slagroom is niet nodig! De 30 gram suiker die je bij de eidooiers doet is genoeg.

      • Ik wil dit graag maken voor de kerst maar moet het meenemen…
        Als de glaze erop zit kan het dan voor een half uurtje uit de koeling?
        Kan het ook langer dan de ontdooitijd (2-3uur) in de koelkast? Anders moet ik het tussen de gangen door maken bij een ander thuis en kan ik denk ik beter voor wat anders gaan. Hoor het graag!
        Trouwens, het ziet er super uit!

        • Hoi Jet, dat moet wel lukken denk ik. Langer dan de ontdooitijd in de koelkast kan sowieso. Als je de bollen eenmaal op een bord hebt staan blijft dat gewoon goed!

          • Is niet waar. Ik heb het gedaan. Smelt. Dat is jammer. Zoveel werk.

          • Wat jammer Carin! Dan moet er ergens anders iets mis zijn gegaan, want het hoort niet te smelten.

        • Dag Jet

          Is dit gelukt?
          Ik zou dit graag ook zo doen op oudejaarsavond.
          Hoe heb je het aangepakt?

          Mvg
          Lisa

  3. Heelnerg bedankt voor dit recept. Klein vraagje.. ik ben momenteel zwanger, kan de chocolademousse ook met gelatine gemaakt worden ipv eidooiers? Zou dit zo graag maken, maar wil er dan ook van kunnen genieten.
    Alvast bedankt

    • Hoi Karen, dat durf ik eerlijk gezegd niet met zekerheid te zeggen! Dan zou je denk ik toch beter kunnen zoeken naar een recept voor chocolademousse zonder ei (zie dat er via Google veel te vinden zijn), zodat je zeker weet dat het recept nog klopt. Je kunt de mousse in dit recept dan gewoon vervangen. Dan zou ik inderdaad wel kiezen voor een recept waarin gelatine gebruikt wordt. Dan weet je zeker dat het goedkomt!

      • Heel erg bedankt voor uw antwoord. Vanaf ik het geprobeerd heb laat ik zeker iets weten.

        • Leuk! Ik hoop dat het lukt, succes!

        • Wat een fantastisch recept! Ik heb het wat aangepast ivm een intolerantie, maar dat ging heel goed en het smaakte echt super! Het was een proef voor de kerst, en vroeg me af hoelang het goed blijft in de koelkast?

          • Hoi Iris, wat leuk om te horen! Mooi dat het geslaagd was. Dat is een goede vraag. Uit eigen ervaring weet ik dat je het sowieso ‘s ochtends al klaar kan maken, dan ziet het er ‘s avonds gewoon hetzelfde uit. Ik meen mij te herinneren dat een nacht in de koelkast ook nog wel oké is, maar ik zou altijd aanraden om de chocolade glaze op de dag van serveren te maken. Dan weet je zeker dat het resultaat goed is en ook mooi blijft. Succes en alvast een fijne kerst gewenst!

    • Hoi Karen,

      Misschien mag ik als mama ook even reageren. Het eigeel wordt gekookt. Dus geen problemen voor de zwangerschap. Gewoon lekker genieten dus.

      Fijne kerst!
      Marieke

  4. Marielle

    Hallo!

    Ik heb dit recept zojuist gemaakt maar zie nu dat er condens op mn bolletjes ligt. Enig idee hoe dit komt en ik dit kan voorkomen?

    • Hoi Marielle, dat zou kunnen gebeuren als de bollen niet goed koud zijn (-18, direct uit de vriezer) als je de glaze eroverheen schenkt. Bijvoorbeeld als je ze al even in een warmere ruimte hebt staan. Eén voor één uit de vriezer halen zou misschien kunnen helpen.

  5. Hoi hoi!
    Ik wil dit dessert twee keer maken: dit weekend om te oefenen, en volgende week met kerst. Kan ik de mousse met de bosvruchtenvulling een week in de vriezer laten staan en daarna glazuren? Of stort de halve bol dan in voor je hem kunt opeten? Of veranderd de structuur of smaak?
    Overigens wil ik het in een vorm van een kerstboom maken ^^ dus in cornetjes van bakpapier laten opstijven.

    • Hoi Lobke, ja dat kan zeker! Dek de vorm in de vriezer dan wel goed af of doe de bollen vast in een afgesloten bak. Dan kun je ze op de dag van serveren ook zo uit de vriezer halen. Klinkt super leuk, als kerstboom! Heel leuk idee.

    • Hoi! Wat een gaaf recept, ik wil het graag maken voor kerst. Nu heb ik maar één silikomart-vorm voor zes halve bollen maar ik wil er 12 maken. Kan ik de eerste zes bollen invriezen, uit de mal halen en dan ingevroren bewaren zodat ik er nog eens zes kan maken met de mal? Blijft de vorm dan mooi? Ik heb nog niet eerder met de mallen gewerkt, benieuwd hoe dit zal gaan!

      • Hoi Dorieke, ja dat kan zeker! Je kunt de bollen dan bewaren in een afgesloten bak. Zelf doe ik er altijd een stukje bakpapier onder zodat ze niet aan de bak vast blijven plakken en je ze er makkelijk uit kan halen.

  6. Hoi Willeke,

    Wat een leuk recept. Heb je geen mooie foto van de binnenkant? Ik ben erg benieuwd!

    Fijne kerst!
    Marieke

  7. Ik heb een soortgelijk gebak ook al eens gemaakt, maar dan gevuld met chocolademousse. Je kunt ook de kleine bolletjes met bosvruchtensaus bevriezen en in de diepvries bewaren. Als je dan de chocolade mousse maakt kun je de vorm gedeeltelijk volscheppen, dan de bevroren bolletjes in de nog zachte mousse drukken en daar weer wat mousse bovenop scheppen. Dan hoef je niet met een lepeltje de holletjes in de mousse te scheppen(Heb je natuurlijk ook niet wat om te snoepen) Je kunt dan het geheel invriezen. In het geval van een saus is dit natuurlijk niet zo’n probleem, maar wanneer je bijv. een mousse in een mousse plaatst krijg je zo altijd een mooi passend geheel

  8. Natalie

    Hallo , wat een goed recept was dit 👌👌 nu een vraagje heb je ook eens een andere vulling gebruikt ? Bv witte chocolade ganache of dergelijke?

    • Willeke

      Hoi Natalie, goed om te horen! Ja ik heb dit recept ook een keer met karamelsaus gemaakt. Witte chocolade ganache klinkt ook als een goed idee!

  9. Ik heb het nu 1 keer gemaakt, ik was er redelijk tevreden over. De smaak was top. Alleen de bol zakte iets uit, je zag ook een soort van klein putje in het midden. Waar kan dit door komen? Slagroom niet ver genoeg doorgeklopt, de choco erbij gedaan toen deze misschien nog te warm was, of de glaze die net te warm was? Hoor het graag zodat er met kerst een top gerechte staat!

    • Willeke

      Hoi Mari! Hmm dat is een goede vraag. Toen je de mousse gemaakt had, was deze toen eerst erg dun? Dan zou het kunnen dat de chocolade te warm was toen deze bij de slagroom kwam. Te warme glaze zou misschien ook kunnen, dat het de bovenkant/buitenkant een beetje heeft doen smelten. Maar als dat het geval was, had je gezien dat de glaze meteen al niet goed was blijven zitten.

      Was de mousse verder wel goed opgesteven?

      • Als slagroom vond ik hem goed, toen de choco erbij kwam werd hij wel dunner.
        Overige deel wat ik in de koelkast had gezet was wel goed compact geworden.
        Hierboven staat dat het recept voor 5 bollen is, ik had er 6 en nog over…

        Ik zal de volgende keer alles verder laten afkoelen, de glaze zat er prima op! Het is gewoon een leuk en eigenlijk nog simpel recept ook. Heel blij mee!
        Volgende keer maak ik ook de crumble erbij en kijk ik nog even voor wat kerst eromheen. En

        • Willeke

          Als het goed compact is geworden lijkt me dat prima! Lastig in te schatten wat het dan precies is, hopelijk gewoon een klein temperatuur dingetje.

          Super leuk in ieder geval dat je dit recept voor kerst gaat maken. Hopelijk lukt straks alles, succes!

  10. Marjolein

    Even op proef gemaakt , wat een mooi en lekker recept , staat bij ons op tafel deze kerst

  11. Kan ik halfvolle melk gebruiken ipv volle melk?

  12. Ziet er prachtig uit! Kan je ook de bollen na de glaze op het rooster laten staan in de koelkast en bij het serveren verplaatsen naar borden(ivm koelkastruimte)?
    P.s. Zijn er nog nieuwe recepten in de maak? Ik heb ongeveer alle pana cotta recepten geproefd en smacht naar meer😉

    • Hoi Juliette! Helaas kan dat niet, dat zou qua ruimte inderdaad een stuk makkelijker zijn, maar de bollen ontdooien en dan kun je ze niet meer verplaatsen omdat de mousse zacht wordt. Ze moeten dus wel meteen op het bord staan waarop je ze serveert.

      En wat leuk om te horen! Ik heb na de zomer vaak wel meer zin en tijd om weer uitgebreid te koken, dus misschien verschijnt er binnenkort wel weer eens een nieuw recept.

  13. Hoi,
    Ik wil je bedanken voor het heerlijke recept!
    Wat een lekkere en mooie smaken bij elkaar!
    Groet,
    Jozephina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *