Chocolademousse met bosvruchtensaus

Chocolademousse met een vulling van bosvruchtensaus, dat klinkt goed toch? Ik wilde al een tijdje chocolademousse met een chocolade ‘spiegel’ (chocolate mirror glaze) maken.  Super leuk om een keer te proberen en ook helemaal niet moeilijk. Zodra je je lepel in de mousse zet, loopt de bosvruchtensaus eruit. Door de saus wordt het dessert wat frisser, een erg lekkere combinatie dus!

Voor het dessert heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt. Voor de chocolademousse een halve bollen vorm van ø 7 centimeter en voor de bosvruchtensaus een halve bollen vorm van ø 4 centimeter. Je kunt dit dessert goed voorbereiden. De mousse met de saus kun je een paar dagen in de diepvries bewaren (vorm wel afdekken). De chocolade glaze kun je op de dag van serveren maken en het dessert vervolgens in de koelkast laten ontdooien.

Ingrediënten

Chocolademousse
375 ml slagroom
180 gram pure chocolade
110 ml volle melk
30 gram suiker
2 eidooiers

Bosvruchtensaus
250 gram (diepvries)bosvruchten
2 el fijne kristalsuiker
1 el water
0,5 el citroensap

Chocolade glaze
165 gram kristalsuiker
150 ml water
125 ml slagroom
50 gram cacao
5,5 blaadjes gelatine

Decoratie
Crumble
Vers fruit
Eetbare bloemen

Chocolademousse met bosvruchtensaus
Hoe maak je het?

Bosvruchtensaus
1. Begin met het maken van de bosvruchtensaus. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en verwarm eerst op laag vuur. Blijf in de pan roeren en druk als het lukt alvast wat van het fruit stuk.

2. Wanneer je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Blijf het geheel goed doorroeren. Laat de saus 5 minuten koken.

3. Pureer met een staafmixer de saus glad. Haal vervolgens door een zeef om de pitjes te verwijderen. Schenk de saus in de halve bollen vorm. Laat afkoelen voordat je de saus in de vriezer zet. De saus moet minimaal 4 tot 5 uur in de vriezer hebben gezeten voordat je ze in de mousse kan doen.

Chocolademousse
4. Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en zet beide apart.

5. Breng in een pannetje de melk aan de kook. Klop met een garde in een andere kom de eidooiers en de suiker schuimig. Zodra de melk kookt schenk je dit voorzichtig bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Schenk vervolgens terug in de pan en verwarm op laag vuur, laat het mengsel zeker niet koken. Blijf roeren, na een paar minuten merk je dat het mengsel dikker wordt en de structuur van een crème krijgt.

6. Wanneer het mengsel dik genoeg is roer je de chocolade erdoorheen. Laat dit even afkoelen. Spatel vervolgens voorzichtig door de opgeklopte slagroom.

7. Haal de halve bolletjes bosbessensaus uit de vriezer. Schep ongeveer anderhalve eetlepel chocolademousse in de bolvorm. Druk nu voorzichtig een bolletje van de saus in de chocolademousse en bedek dit vervolgens met nog een beetje van de mousse.  Laat de mousse minimaal 5-6 uur opstijven in de vriezer. De mousse die je over hebt kun je bewaren en laten opstijven in de koelkast.

Chocolade glaze
8. Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken.

9. Haal na 5 minuten van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat alles is opgenomen en voeg vervolgens al roerend ook de cacao toe. Mix het mengsel egaal met een staafmixer. Laat goed afkoelen (tot ongeveer lichaamstemperatuur) voordat je het over de mousse schenkt.

10. Bekleed een bakplaat of andere schaal met plastic folie. Zet hier een rooster op en plaats de halve bollen chocolademousse direct vanuit de vriezer op het rooster. Schenk hier de chocolade glaze overheen en plaats de mousse vervolgens meteen op een bord. Laat in de koelkast in ongeveer 2-3 uur ontdooien.

Chocolademousse met bosvruchtensaus

← Vorig bericht

Volgend bericht →

29 Reacties

  1. Voor hoeveel personen is dit recept?

    • Hoi Marco, je kunt sowieso 5 halve bollen maken met dit recept (daarnaast heb je nog wat mousse over). Met de saus kun je sowieso 10 halve bolletjes vullen als ik het mij goed herinner. Deze kun je ook gewoon in de vriezer laten en later nog gebruiken.

  2. Misschien een stomme vraag. Maar doe je ook suiker bij de slagroom wanneer je die klopt? 😅

    • Hoi Desi, geen stomme vraag. Suiker bij de slagroom is niet nodig! De 30 gram suiker die je bij de eidooiers doet is genoeg.

      • Ik wil dit graag maken voor de kerst maar moet het meenemen…
        Als de glaze erop zit kan het dan voor een half uurtje uit de koeling?
        Kan het ook langer dan de ontdooitijd (2-3uur) in de koelkast? Anders moet ik het tussen de gangen door maken bij een ander thuis en kan ik denk ik beter voor wat anders gaan. Hoor het graag!
        Trouwens, het ziet er super uit!

        • Hoi Jet, dat moet wel lukken denk ik. Langer dan de ontdooitijd in de koelkast kan sowieso. Als je de bollen eenmaal op een bord hebt staan blijft dat gewoon goed!

  3. Heelnerg bedankt voor dit recept. Klein vraagje.. ik ben momenteel zwanger, kan de chocolademousse ook met gelatine gemaakt worden ipv eidooiers? Zou dit zo graag maken, maar wil er dan ook van kunnen genieten.
    Alvast bedankt

    • Hoi Karen, dat durf ik eerlijk gezegd niet met zekerheid te zeggen! Dan zou je denk ik toch beter kunnen zoeken naar een recept voor chocolademousse zonder ei (zie dat er via Google veel te vinden zijn), zodat je zeker weet dat het recept nog klopt. Je kunt de mousse in dit recept dan gewoon vervangen. Dan zou ik inderdaad wel kiezen voor een recept waarin gelatine gebruikt wordt. Dan weet je zeker dat het goedkomt!

    • Hoi Karen,

      Misschien mag ik als mama ook even reageren. Het eigeel wordt gekookt. Dus geen problemen voor de zwangerschap. Gewoon lekker genieten dus.

      Fijne kerst!
      Marieke

  4. Marielle

    Hallo!

    Ik heb dit recept zojuist gemaakt maar zie nu dat er condens op mn bolletjes ligt. Enig idee hoe dit komt en ik dit kan voorkomen?

    • Hoi Marielle, dat zou kunnen gebeuren als de bollen niet goed koud zijn (-18, direct uit de vriezer) als je de glaze eroverheen schenkt. Bijvoorbeeld als je ze al even in een warmere ruimte hebt staan. Eén voor één uit de vriezer halen zou misschien kunnen helpen.

  5. Hoi hoi!
    Ik wil dit dessert twee keer maken: dit weekend om te oefenen, en volgende week met kerst. Kan ik de mousse met de bosvruchtenvulling een week in de vriezer laten staan en daarna glazuren? Of stort de halve bol dan in voor je hem kunt opeten? Of veranderd de structuur of smaak?
    Overigens wil ik het in een vorm van een kerstboom maken ^^ dus in cornetjes van bakpapier laten opstijven.

    • Hoi Lobke, ja dat kan zeker! Dek de vorm in de vriezer dan wel goed af of doe de bollen vast in een afgesloten bak. Dan kun je ze op de dag van serveren ook zo uit de vriezer halen. Klinkt super leuk, als kerstboom! Heel leuk idee.

  6. Hoi Willeke,

    Wat een leuk recept. Heb je geen mooie foto van de binnenkant? Ik ben erg benieuwd!

    Fijne kerst!
    Marieke

  7. Ik heb een soortgelijk gebak ook al eens gemaakt, maar dan gevuld met chocolademousse. Je kunt ook de kleine bolletjes met bosvruchtensaus bevriezen en in de diepvries bewaren. Als je dan de chocolade mousse maakt kun je de vorm gedeeltelijk volscheppen, dan de bevroren bolletjes in de nog zachte mousse drukken en daar weer wat mousse bovenop scheppen. Dan hoef je niet met een lepeltje de holletjes in de mousse te scheppen(Heb je natuurlijk ook niet wat om te snoepen) Je kunt dan het geheel invriezen. In het geval van een saus is dit natuurlijk niet zo’n probleem, maar wanneer je bijv. een mousse in een mousse plaatst krijg je zo altijd een mooi passend geheel

  8. Natalie

    Hallo , wat een goed recept was dit 👌👌 nu een vraagje heb je ook eens een andere vulling gebruikt ? Bv witte chocolade ganache of dergelijke?

    • Willeke

      Hoi Natalie, goed om te horen! Ja ik heb dit recept ook een keer met karamelsaus gemaakt. Witte chocolade ganache klinkt ook als een goed idee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *