IJs gemaakt van crème fraîche klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar geloof me, dit is het lekkerste ijs dat ik tot nu toe heb gemaakt! De smaak is fris en neigt ook een beetje naar de smaak van cakebeslag. Erg lekker dus en de moeite waard om gewoon eens te proberen. Ik combineerde het ijs met een crumble, chocolade ganache, kersen en een lace tuile. Deze tuile lijkt misschien lastig om te maken, maar dat valt erg mee. Je hebt alleen water en een beetje bloem nodig en na een paar keer oefenen met de temperatuur van je pan is het eigenlijk erg simpel. Je kunt in ieder geval van te voren dit filmpje bekijken, waarin het erg duidelijk wordt uitgelegd.

Crème fraîche ijs
400 ml crème fraîche
135 ml volle melk
115 gram fijne kristalsuiker
rasp van een kleine citroen
halve tl vanille-extract

1. Meng de melk met de suiker. Verwarm au bain-marie en roer totdat de suiker is opgelost. Laat de melk afkoelen.

2. Voeg als de melk is afgekoeld de crème fraîche, citroenrasp en vanille-extract toe en roer het geheel goed door met een garde zodat er een egaal mengsel ontstaat. Laat goed koud worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine* doet.

3. Schenk het mengsel vervolgens in de ijsmachine en laat het ijs draaien. Het is afhankelijk van je ijsmachine hoelang dit duurt. Schep het ijs in een vershoudbak en zet voor serveren nog minimaal 2 tot 3 uur in de vriezer.

*Heb je geen ijsmachine? Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. De consistentie zal een beetje anders zijn, maar nog steeds lekker. Zorg dat het mengsel volledig is afgekoeld voordat je het in de vriezer zet. Klop of roer het ijs vervolgens tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een lepel of elektrische mixer. Hiermee voorkom je dat er te veel ijskristallen ontstaan. Na 3 tot 4 uur is je ijs klaar.

Lace tuile
90 gram water
10 gram bloem
drupje kleurstof
zonnebloemolie

1. Meng het water, de bloem en een drupje groene kleurstof met een garde goed door elkaar.

2. Verwarm op hoog vuur een scheutje zonnebloem olie in een kleine koekenpan. Voeg vervolgens een kleine soeplepel van het mengsel toe en zet na een paar seconden het vuur lager zodat het water rustig oplost en de tuile niet aanbrandt. Maak de pan tussen het maken van de tuiles steeds schoon met een keukenpapiertje.

Crème fraîche ijs met chocolade ganache, crumble, lace tuile en kersen

Crumble
4 el bloem
3 el havermout
3 el boter (op kamertemperatuur)
3,5 el suiker
4 tl cacaopoeder
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Blijft het deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg juist te droog, voeg dan nog wat boter toe.

3. Verspreid de crumble over de bakplaat en zet in het midden van de oven.

4. Schep de crumble om met een lepel wanneer de randjes bruin beginnen te kleuren, dit gebeurt ongeveer na 8 minuten. Hierna gaat het een stuk sneller, blijf dus in de buurt en blijf de crumble steeds na 1 à 2 minuten omscheppen. De crumble zal ongeveer klaar zijn na 15-20 minuten, de exacte tijd ligt aan je oven.

Ganache
100 ml slagroom
100 gram pure chocolade
2 tl golden syrup
1,5 tl boter

1. Verwarm de slagroom met de golden syrup in een steelpannetje op laag vuur. Hak de chocolade ondertussen fijn in de keukenmachine. Haal de slagroom van het vuur als deze tegen het kookpunt aanzit.

2. Zet de keukenmachine aan op een lage stand en schenk de warme slagroom voorzichtig bij de chocolade. Voeg na een paar seconden ook de boter toe en laat het geheel nu op een hogere stand draaien totdat er een gladde ganache ontstaat.

3. Schep de ganache over in een kom en bedek met plasticfolie. Laat minimaal 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast.

Opmaak
handje kersen

1. Plaats de crumble op het bord. Snijd de kersen doormidden en leg ze om de crumble heen. Spuit toefjes van de ganache tussen de kersen. Schep een bolletje van het crème fraîche ijs op de crumble en plaats hier een tuile op.

Crème fraîche ijs met chocolade ganache, crumble, lace tuile en kersen