Frambozen sherbet, witte chocolademousse en pistache spongecake

Eindelijk mooi weer in Nederland, een prima moment dus om zelf ijs te maken. Deze keer koos ik voor een sherbet. Net even anders dan een sorbet, dit ijs maak je namelijk niet met water, maar met melk. Romig, maar toch frisser dan normaal ijs. Perfect dus ook om te combineren met de wat zwaardere witte chocolademousse. Voeg daarnaast ook nog pistache toe en je hebt een prima combinatie voor een lekker zomers toetje.

Frambozen sherbet

Ingrediënten
250 gram (diepvries) frambozen
250 gram volle melk
90 gram fijne kristalsuiker
sap van een halve citroen

Hoe maak je het?
1. Pureer met een staafmixer de frambozen, melk, suiker en het citroensap. Haal het mengsel door een zeef en laat vervolgens minimaal een uur goed afkoelen in de koelkast.

2. Schenk het mengsel vervolgens in de ijsmachine* en laat het ijs draaien. Het is afhankelijk van je ijsmachine hoelang dit duurt. Ik deed een deel van het ijs vervolgens in een quenelle vorm van Silikomart, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een bolletje ijs scheppen. Schep dan (de rest van) het ijs in een vershoudbak. Zet het ijs en de vorm voor serveren nog minimaal 2 tot 3 uur in de vriezer. Maak je dit recept verder van te voren, doe de quenelles dan vast in een afgesloten bak of dek de vorm goed af.

*Heb je geen ijsmachine? Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. De consistentie zal een beetje anders zijn, maar nog steeds lekker. Zorg dat het mengsel volledig is afgekoeld voordat je het in de vriezer zet. Klop of roer het ijs vervolgens tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een lepel of elektrische mixer. Hiermee voorkom je dat er te veel ijskristallen ontstaan. Na 3 tot 4 uur is je ijs klaar.

Witte chocolademousse

Ingrediënten
250 ml slagroom
90 gram witte chocolade
2 blaadjes gelatine

Hoe maak je het?
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je deze aan de warme room toevoegt.

2. Verwarm de slagroom op middelhoog vuur. Hak ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe deze in een kom. Haal de slagroom van het vuur zodra deze begint te koken. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de warme slagroom en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Schenk het warme mengsel nu over de witte chocolade en roer totdat alle chocolade gesmolten is en er een egaal mengsel is ontstaan.

3. Laat de mousse buiten de koelkast afkoelen. Bedek met plastic folie en laat minimaal 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast. Zelf maak ik de mousse altijd een dag van te voren.

4. Klop voor serveren de mousse luchtig met een mixer en schep in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.

Pistache spongecake
Voor dit recept heb je een slagroomspuit (sifon) van 0,5 liter, 2 slagroompatronen en papieren bekertjes nodig.

Ingrediënten
150 gram eiwit
60 gram eidooier
80 gram ongezouten pistachenoten
80 gram kristalsuiker
30 gram bloem
zonnebloemolie (invetten bekertjes)

Hoe maak je het?
1. Doe de pistachenoten in het bakje van je staafmixer en maal fijn. Voeg vervolgens ook de suiker toe en mix nogmaals fijn. Voeg nu ook de bloem toe en mix weer door. Als alles goed gemengd is voeg je ook de eidooier toe. Mix weer door. Voeg ten slotte het eiwit toe en mix tot een glad beslag.

2. Haal het beslag door een zeef. Giet in de sifon. Draai dicht en gebruik 2 slagroompatronen. Bij beide patronen goed schudden. Je kunt de cakejes nu meteen maken of de sifon in de koelkast bewaren tot gebruik (op de dag zelf).

3. Steek in de onderkant van een papieren bekertje met een mesje een kruisje. Vet de binnenkant van de bekertjes in met zonnebloemolie. Spuit de beker voor 1/3 vol. Bak de cakejes in de magnetron in 1 minuut gaar op 700 watt. Dit kan per magnetron wel verschillen. Probeer uit bij hoeveel watt en met welke tijd de cakejes bij jou perfect worden.

4. Haal de cakejes uit de bekertjes en trek met een vork stukjes van de cake af.

(Naar het recept van Hidde de Brabander)

Opmaak

Extra nodig
gevriesdroogde frambozen
cress (bijvoorbeeld Atsina of Honny)

1. Hak de gevriesdroogde frambozen in stukjes. Plaats het ijs op het bord, leg de pistache spongecake om het ijs heen en strooi de gevriesdroogde framboos over de cake. Spuit toefjes van de witte chocolademousse tussen de cake en maak af met wat blaadjes cress.

Frambozen sherbet

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

  1. Kan je de pistache cake op een andere manier maken? Als je niet in het bezit bent van een slagroomspuit.

    • Hoi Marloes, voor dit recept heb je echt een slagroomspuit nodig, anders krijg je geen lekkere cake. Het is dan beter om een recept voor een gewone pistachecake te gebruiken in plaats van deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *