Frambozenijs met hangop, crumble & meringue

Het zure van de framboos en de hangop combineert bij dit dessert goed met het zoete van de meringue en de crumble. Daarnaast is het ijs gemaakt met gecondenseerde melk, wat ervoor zorgt dat de zure smaken niet overheersen. Dit is een dessert dat goed voor te bereiden is. Je kunt elk onderdeel één of meerdere dagen van te voren maken. Het is sowieso handig om de hangop bijvoorbeeld de nacht van te voren in de koelkast te zetten. Heb je nog hangop over? Dan is het natuurlijk ook heerlijk als ontbijt (en al helemaal met de overgebleven crumble!).

Frambozenijs
250 gram (diepvries)frambozen
250 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 el citroensap

1. Gebruik je diepvries frambozen? Laat deze dan eerst ontdooien. Pureer de frambozen samen met het citroensap. Meng de puree vervolgens met de gecondenseerde melk. Klop de slagroom luchtig en meng met een spatel voorzichtig door het frambozenmengsel. Laat het mengsel vervolgens goed koud worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine* doet.

2. Schenk het mengsel vervolgens in de ijsmachine en laat het ijs draaien. Het is afhankelijk van je ijsmachine hoelang dit duurt. Ik deed het ijs vervolgens in een halve bollen vorm (ø 4 cm) van Silikomart, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bolletjes ijs scheppen. Schep het ijs in een vershoudbak en zet voor serveren nog minimaal 2 tot 3 uur in de vriezer.

*Heb je geen ijsmachine? Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. De consistentie zal een beetje anders zijn, maar nog steeds lekker. Zorg dat het mengsel volledig is afgekoeld voordat je het in de vriezer zet. Klop of roer het ijs vervolgens tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een lepel of elektrische mixer. Hiermee voorkom je dat er te veel ijskristallen ontstaan. Na 3 tot 4 uur is je ijs klaar.

Hangop
0,5 l volle yoghurt

1. Maak een neteldoek nat en wring deze goed uit. Bekleed de zeef vervolgens met de neteldoek en hang deze boven een diepe kom. Schenk de yoghurt in de neteldoek, dek af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast. Hoe langer je de hangop laat hangen, hoe dikker deze wordt.

Meringue staafjes
1 eiwit
35 gram fijne kristalsuiker
20 gram poedersuiker
1 citroen
gevriesdroogde frambozen

1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

2. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

3. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

4. Doe de meringue in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu staafjes van de meringue op het bakmatje/het bakpapier.

5. Besprenkel de meringue met stukjes gevriesdroogde framboos en bak 50 minuten in de oven op 90 graden. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos.

Crumble
4 el bloem
3 el havermout
3 el boter (op kamertemperatuur)
3,5 el suiker
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Blijft het deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg juist te droog, voeg dan nog wat boter toe.

3. Verspreid de crumble over de bakplaat en zet in het midden van de oven.

4. Schep de crumble om met een lepel wanneer de randjes bruin beginnen te kleuren, dit gebeurt ongeveer na 8 minuten. Hierna gaat het een stuk sneller, blijf dus in de buurt en blijf de crumble steeds na 1 à 2 minuten omscheppen. De crumble zal ongeveer klaar zijn na 15-20 minuten, de exacte tijd ligt aan je oven.

Opmaak
Plaats de bolletjes ijs op het bord. Doe de hangop in een spuitzak en spuit toefjes om het ijs heen. Verdeel de crumble tussen het ijs en de hangop. Snijd de meringue in kleinere staafjes en plaats op het ijs.

Frambozenijs met hangop, crumble & meringue

← Vorig bericht

Volgend bericht →

13 Reacties

  1. Voor hoeveel personen is dit ongeveer?

    • Hoi Sandra, gebruik je een halve bollen vorm dan kun je deze helemaal vullen. Schep je bolletjes van het ijs dan gok ik dat je ongeveer genoeg hebt voor 10 personen. De crumble is ook voor ongeveer 10 personen en de hangop en meringue voor 15-20 personen.

  2. In het recept gebruik je gecondenseerde melk. Je schrijft 1 blikje. Over hoeveel gram en/of milliliter spreek je dan?
    Bedankt.

  3. Hoi Willeke,

    Wordt met havermout vlokken bedoeld?

    Groetjes Nikki

  4. Hoi Willeke,

    Wat een super recept, ik ben nu het ijs aan het proberen morgen eens de meringue. Kan je de halve bollen meerdere dagen in de vriezer laten? Of gaan ze dan grotere kristallen maken? Heb binnen 5 dagen volk thuis😁.
    Ik hou niet zo van de pitten in de frambozen, als ik de frambozen zeef zou ik meer gram moeten gebruiken? Ik heb dit nu niet gedaan maar heb het gevoel dat de smaak niet echt naar voor komt.

    Veel grtjes Karen

    • Willeke

      Hoi Karen, ja dat kan zeker! Je kunt ze prima langer in de vriezer bewaren, alleen even de vorm afdekken met folie of de bollen vast in een afgesloten bak doen. Zelf leg ik dan altijd een stukje bakpapier o.i.d. op de bodem zodat het ijs niet vast blijft zitten. Als je de frambozen zeeft zou ik inderdaad wat meer puree toevoegen zodat de smaak wat sterker wordt, wat extra fruit toevoegen is geen probleem. Succes!

  5. Hoi Willeke,

    Ik ga het gerecht vandaag voorbereiden. Kan er ook nog een(klein beetje) saus bij? Zo ja wat past goed?
    Hoor graag. Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *