Fruit, kruiden of zelfs hartige smaken, je kunt met panna cotta zo makkelijk variëren dat de opties eindeloos zijn. Ik koos deze keer niet voor fruit, maar voor een koffie panna cotta. Een wat sterkere smaak dan normaal, daarom combineerde ik dit dessert met maple syrup, pecannoten en een tuile. Het zoete van de maple syrup gaat goed samen met de koffie.
Je kunt dit dessert prima een dag van te voren maken. Het enige wat je dan op de dag zelf hoeft te doen is de opmaak van de glaasjes of borden.
Ingrediënten
Koffie panna cotta (voor 4-5 glaasjes)
400 ml slagroom
75 gram kristalsuiker
50 ml espresso (2 kopjes)
3 blaadjes gelatine
Tuiles
95 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
95 gram poedersuiker
60 gram bloem
30 gram boter
Extra
handje pecannoten
maple syrup
zeezout
Hoe maak je het?
Koffie panna cotta
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme room toevoegt.
2. Schenk de slagroom, suiker en de espresso in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe door. Haal van het vuur als de room begint te koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer het geheel goed door en schenk het mengsel vervolgens in de glaasjes of panna cotta vormpjes.
3. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet. Laat voor serveren minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Tuiles
1. Doe de boter in een steelpannetje en laat op laag vuur smelten. De boter hoeft niet heel warm te worden, het gaat er alleen om dat de boter gesmolten is.
2. Meng met een garde de poedersuiker en het eiwit. Voeg vervolgens ook de bloem en de gesmolten boter toe en roer goed door totdat er een glad beslag ontstaat. Laat minimaal een kwartier opstijven in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het beslag in een spuitzak en knip een klein puntje van de spuitzak af. Spuit dunne lijnen* op een bakmatje of bakpapier. Maak twee of drie tuiles tegelijkertijd, je moet ze namelijk oprollen als ze nog heet zijn. Bak in 9 minuten gaar. Rol ze wanneer ze uit de oven komen meteen om het uiteinde van een pollepel heen en schuif ze als ze afgekoeld zijn voorzichtig van de lepel af.
* Je kunt met dit beslag veel meer tuiles maken dan je waarschijnlijk nodig hebt. Ik heb een aantal tuiles op deze manier gemaakt en de rest van het beslag gebruikt om ronde tuiles te maken. Je schept dan het beslag met een lepel op het bakmatje en bakt ze in ongeveer 10-11 minuten gaar.
Gekarameliseerde pecannoten met maple syrup
Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de pecannoten met ongeveer 2-3 eetlepels maple syrup. Rooster de pecannoten in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant. Schep steeds na 5 minuten om. Houd ze goed in de gaten en zorg dat ze niet zwart worden, want het kan ineens snel gaan. Strooi wanneer je ze uit de oven haalt nog wat zeezout over de pecannoten.
Opmaak
Schenk voor serveren wat extra maple syrup over de panna cotta. Hak de pecannoten in stukjes en strooi over het dessert. Serveer met een tuile.
Loes sieben
Wat leuk dat er weer een nieuw recept verschijnt. Dank daarvoor; ga ik zeker weer maken; ziet er nl lekker uit
Willeke
Hoi Loes, ja het duurde even! Leuk dat je dit recept gaat maken, ik hoop dat het smaakt!
Loes
Was super lekker en super makkelijk. Die ‘houden we er dus in’. Ik hoop dat je weer vaker recepten gaat posten
Willeke
Super, dat is goed om te horen! 😀
Shiana
Hoe zwaar zijn de gelatineblaadjes die jij gebruikt?
Supermooie opmaak altijd.
Willeke
Hoi Shiana, dankjewel! Eén blaadje weegt ongeveer 1,6 gram. Ik heb de gelatineblaadjes van Dr. Oetker gebruikt, die waar 12 blaadjes in zitten.