Mandarijnijs met sesamkrokant

De mandarijnen zijn weer in het seizoen dus ik vond het een goed moment om mandarijnijs te maken. Ze zijn het hele jaar wel verkrijgbaar, maar rond deze periode toch het lekkerst. Mandarijn combineert goed met sesam, dus maakte ik voor bij het ijs sesamkrokant. Super makkelijk om te maken en verslavend lekker. Helemaal niet erg dus dat je bij dit recept veel overhoudt.

Als je bij het maken van het ijs na het toevoegen van het sap en de rasp nog niet genoeg mandarijn proeft, voeg dan niet meteen meer toe, maar proef nog eens nadat het mengsel een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Vooral de rasp trekt pas later beter in het mengsel. Je kunt dan altijd daarna nog besluiten of er extra sap of rasp bij moet.

Ingrediënten

Voor het mandarijnijs
400 ml Griekse yoghurt (10% vet)
150 ml slagroom
100 gram fijne kristalsuiker
7 el mandarijnsap (gezeefd)
0,5 tl mandarijnrasp

Voor de sesamkrokant
60 gram poedersuiker
50 ml mandarijnsap (gezeefd)
40 gram sesamzaad
25 gram boter
15 gram bloem

Voor de decoratie
100 ml slagroom
1 tl vanillesuiker
paar takjes dille
paar partjes mandarijn

Mandarijnijs

Hoe maak je het?

Mandarijnijs
1. Meng de slagroom met de suiker in een kom. Verwarm au bain-marie en roer totdat de suiker helemaal is opgelost. Laat de room afkoelen.

2. Meng in een andere kom de Griekse yoghurt met het mandarijnsap en de rasp. Voeg hier vervolgens ook de afgekoelde slagroom aan toe en roer goed door totdat er een egaal mengsel ontstaat. Laat dit goed koud worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine* doet.

3. Schenk het mengsel vervolgens in de ijsmachine en laat het ijs draaien. Het is afhankelijk van je ijsmachine hoelang dit duurt. Ik deed een deel van het ijs vervolgens in een halve bollen vorm (ø 2,6 cm) en quenelle vorm van Silikomart, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een bolletje ijs scheppen. Schep (de rest van) het ijs in een vershoudbak. Zet het ijs en de twee vormen voor serveren nog minimaal 2 tot 3 uur in de vriezer.

*Heb je geen ijsmachine? Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. De consistentie zal een beetje anders zijn, maar nog steeds lekker. Zorg dat het mengsel volledig is afgekoeld voordat je het in de vriezer zet. Klop of roer het ijs vervolgens tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een lepel of elektrische mixer. Hiermee voorkom je dat er te veel ijskristallen ontstaan. Na 3 tot 4 uur is je ijs klaar.

Sesamkrokant
4. Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

5. Smelt de boter in een steelpannetje en haal van het vuur. Meng met een garde de poedersuiker door het mandarijnsap. Voeg hier vervolgens al roerende de bloem aan toe. Schenk hier nu ook de boter bij roer goed door. Meng ten slotte de sesamzaadjes erdoorheen.

6. Schenk het beslag op het bakpapier en smeer dun uit met een spatel. Bak goudbruin in 10 tot 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en trek het bakpapier met de sesamkrokant van de bakplaat en laat afkoelen.

Decoratie
7. Klop de slagroom op met de vanillesuiker en doe in een spuitzak met een rond spuitmondje. Breek kleine stukjes van de sesamkrokant.

8. Plaats het ijs op het bord. Spuit hier toefjes van de slagroom omheen en leg stukjes sesamkrokant op het bord. Verdeel ten slotte nog een paar takjes dille over het dessert.

Mandarijnijs

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

  1. Amber de Jong

    Hé, hoever van te voren haal je de halve bollen ijs en quenelles uit de vriezer? Bedankt vast

    • Willeke

      Hoi Amber, ik meen me te herinneren dat de quenelles binnen 10-15 minuten wel al wat beginnen te smelten, omdat ze niet heel groot zijn. De kleine halve bolletjes gaan dus nog een stuk sneller en kun je het beste vlak van te voren uit de vriezer halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *