Het is makkelijk en daardoor verleidelijk, ijs maken zonder eidooiers. Je mengt een aantal ingrediënten, schenkt het in de ijsmachine en klaar ben je. Tóch kan ik het iedereen aanraden om iets meer moeite te doen, want wil je echt lekker romig ijs, dan moet je eerst een custard maken en dus eidooiers gebruiken. Gelukkig is ook dit niet heel lastig en leg ik je in dit recept uit hoe je heerlijk en romig maple syrup ijs maakt!

Ingrediënten
250 ml slagroom
250 ml volle melk
80 ml maple syrup (ahornsiroop)
80 gram lichte basterdsuiker
5 eidooiers

Hoe maak je het?
1. Schenk de melk en de slagroom in een steelpannetje en breng rustig aan de kook. Mix ondertussen in een kom de eidooiers met de suiker romig.

2. Zet de mixer weer aan op de laagste stand en schenk nu voorzichtig terwijl je blijft mixen de warme room bij de geklopte eidooiers. Schenk het mengsel vervolgens terug in de pan en verwarm op laag vuur.

3. Blijf het mengsel tijdens het verwarmen doorroeren totdat het dikker begint te worden. Laat dit niet koken, want dan stolt het eigeel. Om te checken of het mengsel klaar is kun je een lepel in het mengsel dopen en met je vinger een streep over de achterkant trekken. Loopt het mengsel niet terug, dan is de custard klaar.

4. Schenk het mengsel in een kom en roer hier vervolgens de maple syrup doorheen. Zet de kom minimaal een uur in de koelkast en laat het mengsel goed koud worden voordat je het in de ijsmachine* doet.

5. Schenk het mengsel vervolgens in de ijsmachine en laat het ijs draaien. Het is afhankelijk van je ijsmachine hoelang dit duurt. Schep het ijs in een vershoudbak en zet voor serveren nog minimaal 2 tot 3 uur in de vriezer.

*Heb je geen ijsmachine? Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. De consistentie zal een beetje anders zijn, maar nog steeds lekker. Zorg dat het mengsel volledig is afgekoeld voordat je het in de vriezer zet. Klop of roer het ijs vervolgens tijdens het bevriezen drie tot vier keer door met een lepel of elektrische mixer. Hiermee voorkom je dat er te veel ijskristallen ontstaan. Na 3 tot 4 uur is je ijs klaar.

Maple syrup ijs