Matcha is een smaak waar je van moet houden. Het heeft iets bitters, maar tegelijkertijd ook iets zoets. Ik had er nog niet eerder mee gekookt, maar toen ik een blikje zag staan bij de Hanos besloot ik het toch eens te proberen. Het groene thee poeder is namelijk niet alleen geschikt voor het maken van thee, maar ook prima te gebruiken in desserts. Bijvoorbeeld voor het maken van ijs, cake of deze panna cotta.

Matcha panna cotta (voor 4 personen)
500 ml slagroom
50 gram suiker
3,5 blaadjes gelatine
2 tl matcha
0,5 tl vanille-extract

1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je deze aan de warme room toevoegt.

2. Meng de slagroom, suiker, matcha en vanille-extract in een steelpannetje en roer goed door. Breng zachtjes aan de kook.

3. Haal de room van het vuur zodra deze begint de koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost.

4. Schenk de panna cotta in de vormpjes. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze in de koelkast zet. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.

Meringue
1 eiwit
20 gram poedersuiker
35 gram fijne kristalsuiker

1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

2. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

3. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

4. Doe de meringue in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu staafjes van de meringue op het bakmatje/het bakpapier.

5. Bak de meringue in 50 minuten in de oven op 90 graden. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos.

Chocolade crumble
50 gram suiker
50 gram boter
50 gram bloem
2 el cacao
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng alle ingrediënten en kneed er een deegje van. Druk plat op het bakpapier en bak ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven.

Opmaak
bramen
paar blaadjes honny cress

1. Snijd met een mesje het bovenste randje van de panna cotta los en dompel het vormpje kort in warm water. Stort de panna cotta uit op een bord.

2. Breek het chocoladedeeg in stukken en maal fijn in het bakje van de staafmixer. Plaats de chocolade crumble op het bord. Snijd de bramen doormidden en verdeel over de crumble samen met de meringue staafjes. Verdeel hier een paar blaadjes honny cress overheen.

Matcha panna cotta