Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje ongewoon, maar het is verrassend lekker: ontbijtkoek panna cotta! Het recept komt van Myriam van Hap & Tap. Myriam heeft al een aantal keer een recept van mij gemaakt en deze keer was het mijn beurt om een recept van haar te maken. Kiezen was nog aardig lastig, want haar blog staat vol met mooie, originele recepten die niet zouden misstaan in een restaurant. Ook als je wat extra uitdaging wil zit je bij haar dus helemaal goed! Deze ontbijtkoek panna cotta valt toch zeker wel in de categorie origineel (peperkoek in het Vlaams, klinkt eigenlijk toch een stuk beter dan onze ontbijtkoek). Ik werd meteen nieuwsgierig. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat de panna cotta een kruidige, gekarameliseerde smaak krijgt. Een super lekkere combinatie met gepocheerde peer in witte wijn en een crumble van ontbijtkoek. 

Ingrediënten

Ontbijtkoek panna cotta
500 ml slagroom
100 gram ontbijtkoek
50 gram kristalsuiker
3 blaadjes gelatine

Gepocheerde peren in witte wijn
3 Conference peren
350 ml witte wijn
250 ml water
75 gram kristalsuiker
2 el citroensap
1 steranijs
half vanillestokje
half kaneelstokje

Ontbijtkoekcrumble
60 gram ontbijtkoek
40 gram bloem
40 gram lichtbruine basterdsuiker
40 gram zachte boter
snufje zout

Extra
250 ml slagroom
2 el suiker
half vanillestokje

Hoe maak je het?

Ontbijtkoek panna cotta
1. Begin met het maken van de panna cotta. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme room toevoegt.

2. Maal de ontbijtkoek fijn, bijvoorbeeld in het bakje van je staafmixer. 

3. Verwarm de room samen met de ontbijtkoek en de suiker op laag vuur. Blijf doorroeren totdat de suiker en de meerderheid van de ontbijtkoek is opgelost. Haal de room van het vuur als deze bijna begint te koken. Haal het mengsel door een zeef en voeg vervolgens de uitgeknepen gelatine toe.

4. Laat kort afkoelen en schenk vervolgens in de glaasjes. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet. Laat voor serveren minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Gepocheerde peer
1. Schil de peren en snijd ze in 4 parten. Doe alle ingrediënten behalve de peren in een pan en breng aan de kook. Laat 1 minuut goed doorkoken en voeg vervolgens ook de peren toe. Breng weer tegen de kook aan en laat vervolgens pocheren op laag vuur. 

2. Check na 30 minuten of je de peren zacht genoeg vindt, laat anders nog 5 minuten langer op het vuur staan. 

Ontbijtkoekcrumble
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de randen van de ontbijtkoek af. Rooster de ontbijtkoek voor 3 minuten in de oven en laat afkoelen. Maal vervolgens fijn in de keukenmachine (of in het kleine bakje van je staafmixer).

2. Meng in een kom de peperkoek, bloem, basterdsuiker en het zout. Voeg hier vervolgens ook de zachte boter bij en kneed met je handen tot een crumble. Verdeel de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat en zet in het midden van de voorverwarmde oven. Bak in 10-15 goudbruin. Schep regelmatig om en houd de crumble goed in de gaten, het bakken kan ineens snel gaan. Haal uit de oven en schuif met het bakpapier van de warme bakplaat af.

Opmaak

1. Klop de slagroom samen met de suiker en de vanille stijf. Snijd de peer in blokjes en verdeel over de panna cotta. Schep hier wat slagroom op en strooi er ten slotte wat van de crumble overheen. 

Ontbijtkoek panna cotta gepocheerde peren