Met kerst ben ik – hoe kan het ook anders – verantwoordelijk voor het dessert. Als er één dessert is dat bij kerst past, dan is het wel een trifle. Vaak wordt deze gemaakt in een grote kom, maar wat je natuurlijk ook kunt doen is iedereen een trifle in een glaasje geven.

Het ligt een beetje aan de glaasjes die je gebruikt, maar met het onderstaande recept voor de frambozensaus en de banketbakkersroom heb je genoeg voor vier personen. Handig is dat je het recept makkelijk kunt verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Wil je net zoals ik rondjes cake gebruiken, dan is één cake genoeg voor vier personen, maar je kunt de cake natuurlijk ook in blokjes snijden, dan heb je sowieso meer dan genoeg voor meerdere glazen.

Ingrediënten
Vanillecake 
Klein flesje sinaasappellikeur (bijv. Cointreau of Grand Marnier)

Voor de frambozensaus
250 gram (diepvries)frambozen
3 el fijne kristalsuiker
1 el water
halve eetlepel citroensap

Voor de banketbakkersroom
250 ml volle melk
50 gram fijne kristalsuiker
20 gram maizena of bloem
2 eidooiers
1 vanillestokje

Voor de decoratie
250 ml slagroom (+ 1 el fijne kristalsuiker)
handje gevriesdroogde frambozen
handje ongezouten pistachenoten

Trifle in een glaasje

Hoe maak je het?

Frambozensaus
1. Begin met het maken van de frambozensaus. Doe de frambozen, de suiker, het water en het citroensap in een pannetje en verwarm eerst op laag vuur. Blijf in de pan roeren en druk de frambozen stuk met een houten lepel.

2. Wanneer alle frambozen stuk zijn en je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Blijf het geheel goed doorroeren. Laat de saus 5 minuten koken.

3. Haal de saus door een zeef om de pitjes te verwijderen. Laat de frambozensaus eerst afkoelen voordat je deze in de koelkast zet. Bewaar in een afgesloten potje of bakje.

Frambozensaus

Banketbakkersroom
4. Schenk voor de banketbakkersroom 200 ml van de melk in een pannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg zowel het merg als de gehalveerde stokjes toe aan de melk. Breng aan de kook.

5. Meng in een andere kom de overgebleven 50 ml melk, suiker, eidooiers en de maizena met een garde tot een glad geheel.

6. Wanneer de melk kook verwijder je de vanillestokjes. Schenk nu voorzichtig terwijl je met een garde blijft roeren de helft van de melk bij het eidooiermengsel. Roer goed door en schenk vervolgens weer terug in de pan. Breng het geheel nu weer rustig aan de kook terwijl je blijft kloppen met een garde. De room zal steeds dikker worden. Schep de room in een kom wanneer deze de juiste dikte heeft bereikt. Bedek meteen met plastic folie zodat er geen vel op de room komt. Laat compleet afkoelen voordat je de banketbakkersroom in de koelkast zet.

Opmaak
7. Klop de slagroom stijf met 1 el fijne kristalsuiker. Schep de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje.

8. Hak de pistachenoten in stukjes. Maal de gevriesdroogde frambozen fijn in het bakje van de staafmixer.

9. Steek rondjes uit de cake of snijd de cake in blokjes en plaats deze onderin het glaasje. Druppel naar smaak wat van de sinaasappellikeur over de cake. Schep hier de banketbakkersroom en vervolgens de frambozensaus bovenop. Herhaal deze stap nogmaals.

10. Spuit toefjes van de slagroom bovenop de trifle. Tik hier met een zeefje het poeder van de gevriesdroogde frambozen overheen en strooi tenslotte nog wat stukjes pistache over de slagroom.

Trifle in een glaasje