Je hebt soms van die taartjes waarbij je bij de eerste hap al denkt: dit ga ik nog veel vaker maken. Daar is dit vanillemousse taartje met aardbeiensaus zeker één van. De romige vanillemousse, de frisse aardbeiensaus en het boterige koekje: een match made in heaven. Dit taartje was onderdeel van mijn kerstdessert. Met kerst is het altijd een goed moment om net even wat extra’s te doen, dus leek het mij dit jaar leuk om verschillende kleine desserts te maken en deze te serveren op etagères. Dit kleine mousse taartje paste daar perfect bij.
Dit is zeker geen lastig recept om te maken, je moet alleen in het bezit zijn van twee siliconen vormen. Ik heb voor de taartjes de Globe vorm (ø 4,5x2cm) van Silikomart gebruikt. Voor de aardbeiensaus heb ik de ø 2,6 cm halve bolletjes vorm van Silikomart gebruikt. Met deze twee vormen maak je met dit recept 15 taartjes (je kunt uiteraard ook prima twee andere vormen gebruiken). Ook is dit recept goed voor te bereiden, je bewaart de taartjes namelijk tot de dag van serveren in de diepvries. 3-4 weken van te voren maken zou dus prima kunnen, sluit de vorm dan wel goed af.
Vanillemousse (voor 15 taartjes)
Ingrediënten
400 ml slagroom
170 gram witte chocolade
2 blaadjes gelatine
2 vanillestokjes
4 tl vanille-extract
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme room toevoegt.
2. Smelt de witte chocolade au bain-marie en zet apart.
3. Doe de helft van de slagroom (200 ml) in een steelpannetje en voeg hier de merg van de vanillestokjes, de vanillestokjes zelf en het vanille-extract aan toe. Verwarm op laag vuur zodat de vanille er goed in kan trekken. Zet vervolgens het vuur wat hoger, als de room bijna begint te koken haal je deze van het vuur. Verwijder de vanillestokjes en voeg vervolgens de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door.
4. Schenk de warme room over de witte chocolade en roer door totdat het een egaal geheel is geworden. Voeg nu voorzichtig de rest van de koude slagroom toe. Doe dit beetje bij beetje, roer tussendoor steeds goed door.
5. Plaats folie direct op de mousse en zet in de koelkast. Laat minimaal een nacht opstijven.
Aardbeiensaus
Ingrediënten
125 gram aardbeienpuree
25 gram kristalsuiker
25 ml water
3,5 gram maïzena
halve eetlepel citroensap
1. Pureer de aardbeien, zorg dat je 125 gram puree overhoudt.
2. Doe de aardbeienpuree, de kristalsuiker en het citroensap in een steelpannetje. Meng het water met de maïzena en roer door totdat je geen klontjes meer ziet. Schenk dit ook bij de aardbeienpuree in het pannetje en meng het geheel goed. Verwarm nu op middelhoog vuur en roer af en toe door. Laat ongeveer 5-10 minuten rustig koken. Je ziet de saus dikker worden en een mooie glans krijgen.
3. Schenk de saus in de vorm. Ik heb hiervoor de ø 2,6 cm halve bolletjes vorm van Silikomart gebruikt. Je hebt nog wat saus over voor meer dan 15 bolletjes. Deze kun je eventueel ook prima in de diepvries bewaren en op een later moment gebruiken voor een ander dessert. Wil je de complete vorm vullen, dan verdubbel je dit recept.
4. Bedek de vorm met vershoudfolie en zet minimaal een nacht in de diepvries. Laat je de saus langer dan een dag in de diepvries staan, verpak de vorm dan later ook nog met een extra plastic zak.
Vanillemousse taartjes met aardbeiensaus
1. Nadat de aardbeiensaus minimaal een nacht in de diepvries heeft gestaan en de vanillemousse goed is opgesteven in de koelkast, kun je de taartjes maken. Ik heb hiervoor de Globe vorm (ø 4,5x2cm) van Silikomart gebruikt.
2. Klop de vanillemousse met een mixer totdat er een mooie dikke mousse ontstaat. Vul de vormpjes tot ongeveer 3/4. Gebruik een lepeltje om de mousse al richting de rand te smeren. Haal de aardbeiensaus uit de vorm en druk deze voorzichtig in de mousse. Vul de vorm nu met de rest van de vanillemousse en zorg dat de saus niet meer zichtbaar is. Bedek goed met plasticfolie en zet weer minimaal een nacht in de diepvries.
3. Je houdt nu wat vanillemousse over. Dit gebruik je de volgende dag voor het toefje bovenop de taartjes. Wil je de taartjes pas later serveren, dan kun je ook deze vanillemousse prima invriezen in een vershoudbakje. Klop na ontdooien even licht op met een lepel.
Koekje
Ingrediënten
120 gram bloem
75 gram koude boter
50 gram poedersuiker
20 gram amandelmeel
1 ei
snufje zout
1. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg één eetlepel ei toe aan het deeg. Kneed totdat er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.
2. Je kunt het deeg nu uitrollen op je werkblad, maar wat ik zelf handig vind werken is het deeg uitrollen tussen twee vellen bakpapier. Leg als je dit gedaan hebt het deeg weer even een halfuurtje terug in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Steek met een uitsteker die net wat groter is dan de vanillemousse taartjes de koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen en bewaar goed afgesloten.
* Kleine tip: als je niet tevreden bent met hoe plat de koekjes zijn geworden kun je voordat je de taartjes op de koekjes plaatst met een rasp de koekjes voorzichtig bijschaven.
Opmaak
Extra nodig
roze velvet spray
extra vanillemousse
aardbeien
cress (bijvoorbeeld Atsina)
1. Plak de plek waar je de velvet spray wil gebruiken goed af. Een andere goede tip is om een doos te gebruiken en deze op zijn kant te zetten, je sprayt dan in de doos. Dat scheelt plakken en voorkomt een roze keuken.
2. Leg de koekjes klaar. Haal een aantal taartjes (3-4 per keer) uit de diepvries en spray ze roze. Zet ze op de koekjes, het makkelijkste is om voorzichtig een cocktailprikker in het midden te steken en de taartjes zo op te pakken. Deze verwijder je later gemakkelijk als de taartjes ontdooit zijn.
3. Spuit een toefje van de vanillemousse op de taartjes. Bewaar ze in de koelkast tot serveren (in de ochtend maken en ’s avonds serveren kan prima).
4. Plaats om het af te maken vlak voor serveren een stukje aardbei en een blaadje cress op de taartjes.
Geef een reactie