Het hele jaar door kom ik recepten tegen met bloedsinaasappel die ik bewaar, maar uiteindelijk weer vergeet zodra de bloedsinaasappels in het seizoen zijn. Eén probleem namelijk met bloedsinaasappels, ze zijn maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar (januari tot maart). Dit jaar dacht ik er wél aan en heb ik eindelijk de bloedsinaasappel granita gemaakt die ik al een tijdje wilde proberen. Aangezien het januari is en een granita eigenlijk beter bij wat warmer weer past, leek het me handig om de granita te combineren met een wat sterkere, zoete smaak. Daarom combineerde ik het met een witte chocolade panna cotta en meringue schotsen. Gelukkig was dit een succes, de combinatie is zeker een aanrader. Het maken van dit dessert lijkt misschien veel werk, maar je kunt de granita en de meringue al 2-3 dagen van te voren maken en de panna cotta 1-2 dagen van te voren. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar de borden op te maken, goed te doen dus!
Granita
300 ml bloedsinaasappelsap (ongeveer 6 bloedsinaasappels)
300 ml water
120 gram suiker
1. Pers de bloedsinaasappels uit en zeef het sap. Meng het sap met het water en de suiker in een pan en verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost.
2. Schenk het mengsel in een grote plastic vershoudbak en laat afkoelen. Zet de bak vervolgens in de vriezer en roer om het halfuur met een vork door het mengsel. Na ongeveer 4 uur merk je dat er genoeg ijskristallen zijn ontstaan en is je granita klaar.
Meringue schotsen
1 eiwit
35 gram fijne kristalsuiker
20 gram poedersuiker
1 citroen
handje ongezouten pistachenootjes
1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.
2. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.
3. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.
4. Smeer met een spatel een dunne laag meringue op het bakmatje/het bakpapier. Maak een paar losse schotsen en smeer niet alle meringue aan elkaar vast, anders krijg je de meringue moeilijk los.
5. Besprenkel de meringue met de gehakte pistache nootjes en bak 50 minuten in de oven op 90 graden. Verwijder de schotsen vervolgens door aan het bakmatje/bakpapier te trekken en niet aan de meringue zelf, anders breekt deze in kleine stukjes. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos.
Witte chocolade panna cotta
250 ml slagroom
150 ml volle melk
140 gram witte chocolade
2,5 blaadjes gelatine
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je deze aan de warme room toevoegt.
2. Schenk de slagroom en volle melk in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Hak ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe deze in een kom.
3. Haal de room van het vuur zodra deze begint de koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Schenk het warme mengsel nu over de witte chocolade en roer totdat alle chocolade is gesmolten.
4. Schenk de panna cotta in de vormpjes. Ik gebruikte halve bollen (ø 4 cm) van Silikomart, maar je kunt dit dessert bijvoorbeeld ook in een glaasje maken. Laat de panna cotta afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze in de koelkast zet. Gebruik je een siliconen vorm? Zet de panna cotta dan in de vriezer (minimaal 3-4 uur als je de panna cotta op de dag van serveren maakt) en haal minimaal een uur voor serveren uit de vriezer en uit de vorm en plaats de bolletjes meteen op het bord.
ellen
Voor hoeveel personen is dit? En waarom de siliconenvo in de vriezer en evt. andere varianten niet?
Willeke
Hoi Ellen, de granita is genoeg voor ongeveer 8-10 personen. Als je de panna cotta in een glaasje serveert of panna cotta vormpjes gebruikt heb je genoeg voor 4 personen. Gebruik je dezelfde siliconen vorm dan kun je sowieso wel 15 bolletjes maken. De siliconen vorm doe je in de vriezer omdat je anders de panna cotta niet mooi uit de vorm krijgt. Door de panna cotta te bevriezen druk je deze zo uit de vorm. Wel altijd helemaal laten afkoelen voordat je de vorm in de vriezer zet.
Suzanne
Heerlijk gerechtje! Bedankt hiervoor 🙂
Willeke
Leuk om te horen, mooi dat het gesmaakt heeft!
Frank
Dit recept was een topper bij ons kerstmenu dit jaar. Het vroeg wel enige voorbereiding maar op de dag zelf was er weinig meer te ‘werken’.
Ideaal dus.
De panna cotta gaat prima samen met een Asti, een bubbel met een zoetje.
Willeke
Hoi Frank, wat leuk om te horen, mooi dat het zo’n succes was!