Ook deze yoghurt panna cotta was onderdeel van mijn kerstdessert. Ik maakte verschillende desserts, maar wilde niet dat alles te zoet werd. Deze panna cotta leek mij dus een goede optie en dat was het zeker. De yoghurt panna cotta heeft een hele lekkere romige, frisse smaak en combineert goed met de fris-zure mandarijngelei. Daarnaast maakt de meringue met gevriesdroogde frambozen het nog af.

Onderstaand recept is voor 8 kleine glaasjes of 4 grotere glaasjes. Zelf verdubbelde ik dit recept voor kerst, dat kan dus ook prima als je meer nodig hebt. Het recept voor de meringue hoef je niet te verdubbelen, daarvan heb je meer dan genoeg. Je kunt deze panna cotta 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Bedek de glaasjes dan wel met folie. De meringue bewaar je in een luchtdichte bak op een droge plaats, ze blijven dan 1-2 weken goed. Zet ze zeker niet in de koelkast, want dan worden ze zacht.

Yoghurt panna cotta mandarijngelei

Yoghurt panna cotta

Ingrediënten
300 gram Griekse yoghurt
220 ml slagroom
75 gram suiker
3 blaadjes gelatine
1,5 tl vanille-extract

1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme room toevoegt.

2. Schenk de slagroom samen met de suiker en het vanille-extract in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Zodra de warme room kookt haal je deze van het vuur en voeg je de uitgeknepen gelatine toe.

3. Doe de Griekse yoghurt in een kom. Schenk een beetje van de warme room bij de Griekse yoghurt en roer goed door. Schenk nu ook de rest van de warme room bij de yoghurt en meng tot een egaal geheel.

4. Schenk de panna cotta in de glaasjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast. Na 3-4 uur opstijven in de koelkast kun je beginnen met de mandarijngelei.

Mandarijngelei

Ingrediënten
150 ml mandarijnsap
15 gram fijne kristalsuiker
1 blaadje gelatine

1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan het warme mandarijnsap toevoegt.

2. Zeef het mandarijnsap en schenk in een steelpannetje. Voeg ook de suiker toe. Breng zachtjes aan de kook. Zodra het sap kookt haal je deze van het vuur en voeg je de uitgeknepen gelatine toe.

3. Schenk voorzichtig een laagje op de yoghurt panna cotta. Laat 5-6 uur opstijven in de koelkast.

Meringue

Ingrediënten
1 eiwit
35 gram fijne kristalsuiker
20 gram poedersuiker
handje gevriesdroogde frambozen

1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

2. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide eventueel extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

3. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

4. Doe de meringue in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu schuimpjes of staafjes van de meringue op het bakmatje/bakpapier.

5. Besprenkel de meringue met stukjes gevriesdroogde framboos en bak 40 minuten in de oven op 90 graden. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos op een droge plaats.

6. Plaats de meringue vlak voor serveren op de panna cotta.

Yoghurt panna cotta mandarijngelei