Als je graag voor anderen kookt en het dan ook leuk vindt om meerdere gangen te maken dan is dit gerechtje perfect als tussengerecht. Het is een klein gerechtje, maar wel meteen heel smaakvol. De zalm, appel en mierikswortel werken perfect samen. Mierikswortel is zo’n ingrediënt dat je nog weleens vergeet, maar dat is eigenlijk best zonde. Het geeft een pittige smaak aan je gerecht en het past ook erg goed bij vis.
Ik serveerde deze tartelettes als een klein tussengerecht, maar je zou er ook een voorgerecht van kunnen maken. Je verdubbelt dan de ingrediënten en maakt de filodeeg tartelettes wat groter. Het recept blijft qua baktijd hetzelfde. Ik gebruikte voor dit recept kleine briochevormpjes, maar je kunt dus ook prima andere vormpjes gebruiken.
Ingrediënten (voor 6 tartelettes)
filodeeg
zonnebloemolie
200 gram verse zalmfilet
groene appel
kleine rode ui
citroenrasp
olijfolie
2 tl mierikswortel (potje Kühne)
2 el mayonaise
1 el crème fraîche
snoepkomkommers
radijs
dille
1. Begin met het maken van de filodeeg tartelettes. Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik twee vellen filodeeg. Smeer het eerste vel licht in met water. Leg er een tweede vel bovenop en smeer licht in met zonnebloemolie. Steek rondjes uit. Leg deze over de onderkant van het vormpje heen en plaats er een tweede vormpje bovenop. Druk licht aan. Herhaal dit tot je genoeg tartelettes hebt. Plaats ze op een bakplaat.
2. Bak gaar in 20 minuten op 160 graden. Verwijder het bovenste vormpje en pak voorzichtig de tartelette van het onderste vormpje af. Laat afkoelen. Bewaar afgesloten op een droge plaats. Ze blijven 1-2 dagen goed.
3. Meng voor de mierikswortelcrème de mayonaise, crème fraîche en mierikswortel. Schep in een knijpfles of gebruik een spuitzak met een rond spuitmondje. Plaats in de koelkast tot serveren.
4. Je gaat nu de vulling en de decoratie maken. Begin hier niet te vroeg mee, want je wil dat alles vers blijft. Snijd de zalm in blokjes en zet in de koelkast. Snipper de ui fijn en zet apart.
5. Maak nu eerst alles voor de decoratie. Schaaf dunne plakjes van de komkommer, snijd doormidden, in stukjes en rol op. Snijd kwarten van de radijs en leg wat dille klaar.
6. Als laatste snijd je de appel. Houd een deel apart voor de decoratie, hier snijd je op het laatste moment reepjes van. Snijd de rest van de appel in kleine blokjes. Het mengen van de ingrediënten doe je naar smaak, blijf dus tussendoor proeven. Schep wat appel en rode ui bij de zalm en voeg er ook een scheutje olijfolie en wat citroenrasp aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
7. Schep de zalm in de filodeeg tartelettes. Spuit hier een paar toefjes van de mierikswortelcrème op en decoreer met de komkommer, radijs, appel en dille.
Geef een reactie