Geitenkaas tompouce

Deze keer geen ijs, panna cotta of taart, maar een hartig gerecht (het is een wonder!). Ik zag deze geitenkaas tompouce vorig jaar langskomen bij Masterchef Australia. Eén van de kandidaten won er zelfs immuniteit mee, veelbelovend dus. Het maakte mijn verwachtingen in ieder geval waar, want de combinatie is super lekker. De geitenkaasmousse en gekarameliseerde ui zijn wat zwaardere smaken en combineren daardoor goed met de frisse smaak van de druiven, appel en bieslook. Een prima gerechtje om te serveren als voorgerecht, bijvoorbeeld met kerst.

Ingrediënten (voor 4 tompoucen)

4 plakjes bladerdeeg

200 gram geitenkaas
150 ml crème fraîche
1 tl citroenrasp
snuf zout

6 sjalotten
30 gram ongezouten boter
2 el donkerbruine basterdsuiker
1 el olijfolie
1 el balsamicoazijn

1 groene appel
handje rode druiven
handje walnoten
bieslook

Hoe maak je het?
1. Begin met het maken van de gekarameliseerde ui. Snijd de sjalotten in halve ringen en doe samen met de boter en olijfolie in een pan. Verwarm op middelhoog vuur. Blijf roeren in de pan totdat de ui zacht en gekarameliseerd is. Voeg vervolgens de suiker en zout toe en roer tot de suiker is opgelost. Roer ten slotte nog de balsamicoazijn door de sjalotten en laat afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik je net zoals ik bladerdeeg uit de diepvries, snijd deze dan op maat als ze nog bevroren zijn. Leg vervolgens op het bakpapier. Ik maak 2 tompoucen (gesneden dus 4 plakjes) tegelijkertijd. Leg bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en een bakplaat, zodat de tompouce mooi plat blijft. Bak eerst 20 minuten en haal vervolgens de bakplaat en het bakpapier van het bladerdeeg af. Bak nu nog ongeveer 5 minuten (blijf tussendoor even checken) zodat het bladerdeeg nog wat bruiner wordt. Herhaal deze stap vervolgens nogmaals zodat je genoeg hebt voor 4 tompoucen.

3. Mix voor de geitenkaasmousse de geitenkaas, crème fraîche, citroenrasp en het zout met een staafmixer tot een glad mengsel. Breng eventueel op smaak met nog wat extra citroenrasp en/of zout. Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

4. Rooster de walnoten in een pannetje.

5. Als alles afgekoeld is kun je beginnen met het maken van de tompouce. Spuit toefjes geitenkaasmousse op het bladerdeeg. Snijd de ui in kleinere stukjes, hak de walnoten fijn en verdeel beide over de mousse. Snijd de druiven in plakjes, hak de bieslook fijn en snijd net voor serveren de appel in reepjes. Verdeel dit over de tompouce. Spuit nog een klein toefje geitenkaasmousse op het bord en plaats hier de eerste laag op zodat de tompouce niet van het bord schuift. Plaats ten slotte voorzichtig de bovenste laag op de tompouce.Geitenkaas tompouce

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

  1. Shianna

    Was echt heerlijk. Ik gebruikte chavroux voor de geitenkaas en deed er nog wat honing bij. Waar plaats je de ui?

    • Willeke

      Hoi Shianna, goed om te horen! De ui ligt vooral in het midden (donker bruine stukjes die je op de foto ziet).

  2. Evelien

    Beste

    Kan je dit al wat op voorhand klaarmaken (bv ´s morgens)?

    Alvast bedankt

    • Willeke

      Ja dat kan zeker. De ui en geitenkaasmousse kun je in de koelkast bewaren en het bladerdeeg buiten de koelkast. Alles in een afgesloten bakje. De appel, druif en bieslook snijd je wel op het laatste moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *