Met groene asperges kun je zo makkelijk variëren dat ik ze elke week wel zou kunnen eten. Roosteren, blancheren, bij risotto, in een quiche of het allerlekkerst: met burrata en geroosterde tomaatjes. Voor dit recept heb ik ze geblancheerd. Door groente en kruiden te blancheren behouden ze een mooie groene kleur en in het geval van de groene asperges blijven ze ook lekker knapperig.
Dit is een koud, fris voorgerechtje en daardoor ook perfect voor warmere dagen. Ook is het gerechtje goed voor te bereiden. De ricotta-basilicumcrème kun je in de ochtend klaarmaken en bewaren in de koelkast. De groene asperges kun je 1-2 uur voor serveren blancheren en de brioche bak je een uurtje van te voren. Je hoeft dan later alleen de borden nog op te maken, ideaal dus.
Ingrediënten (voor 4 personen)
brioche
groene asperges
25 gram basilicumblaadjes
250 gram ricotta
1 tl citroenrasp
peper en zout
Parmezaanse kaas
pijnboompitten
cress (bijvoorbeeld Shiso purple)
1. Begin met het blancheren van de basilicumblaadjes. Zet een kom ijswater klaar. Breng een pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de basilicum toe. Na 10 seconden koken meteen overscheppen in het ijswater. Vervolgens uit laten lekken op keukenpapier, droogdeppen en daarna goed uitknijpen.
2. Doe de ricotta samen met een theelepel citroenrasp in het bakje van je staafmixer en mix het geheel voor ongeveer een halve minuut. Breng vervolgens op smaak met peper en zout en laat nogmaals een paar seconden draaien. Schep de helft van het mengsel over in een vershoudbakje en bewaar in de koelkast. Voeg nu de basilicumblaadjes toe aan de overgebleven ricotta en mix 1-2 minuten. Breng weer op smaak met peper en zout. Bewaar ook deze helft in een vershoudbakje. Schep een halfuur voor serveren over in twee spuitzakken met een rond spuitmondje en leg tot gebruik weer terug in de koelkast.
3. Snijd de groene asperges op maat. Zet een kom ijswater klaar. Breng een pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de asperges toe. Kook voor ongeveer 1,5-2 minuten. Hoe dunner de asperges (zoals de asperges die je hier op de foto ziet), hoe korter je dit hoeft te doen. De asperges vervolgens meteen in het ijswater scheppen. Na een paar seconden uit het ijswater halen en uit laten lekken op keukenpapier. Droogdeppen en vervolgens afgesloten bewaren in de koelkast.
4. Snijd de brioche op maat. Verwarm wat (room)boter in een koekenpan en bak de brioche rondom bruin en krokant. Laat afkoelen. Rooster ondertussen ook de pijnboompitten.
5. Plaats de brioche op het bord. Spuit om en om toefjes van de ricotta-basilicumcrème op de brioche. Plaats hier de groene asperges bovenop en rasp wat Parmezaanse kaas over de asperges. Strooi de pijnboompitten over het gerechtje en maak af met een paar blaadjes cress.
Geef een reactie