Ik moet bekennen dat ik niet zo heel vaak taarten maak. Ik kies eerder voor een nagerecht, een cake of kleinere gebakjes. Het maken van uitgebreide taarten met meerdere lagen is al helemaal niet aan mij besteed. Wie weet komt het nog eens, maar als ik een taart maak vind ik het leuker om elementen van kleiner gebak en nagerechten te combineren, zoals bij dit blauwe bessen kwarktaartje. Eerder maakte ik al eens een frambozen kwarktaart, maar met blauwe bessen is dit taartje net zo lekker!

Je kunt de bodem van zanddeeg prima een dag van te voren maken en bewaren in een luchtdichte bak. Zodra je deze gevuld hebt met de blauwe bessen kwark kun je de taart zonder decoratie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten (voor een taartje van 22 cm)

Voor de bodem
120 gram bloem
75 gram koude boter
50 gram poedersuiker
20 gram amandelmeel
1 ei
snufje zout

Voor de blauwe bessen kwarktaart
150 gram (diepvries)blauwe bessen
340 gram magere kwark
190 ml slagroom
6 blaadjes gelatine
3-4 el poedersuiker

Voor de meringue
1 eiwit
35 gram fijne kristalsuiker
20 gram poedersuiker
1 citroen
handje gevriesdroogde frambozen (optioneel)

Voor de decoratie
witte chocolade bolletjes (bijvoorbeeld Crispearls van Callebaut)
blaadjes honny cress
blauwe bessen

Blauwe bessen kwarktaart

Hoe maak je het?

Bodem
1. Begin met het maken van de bodem. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg één eetlepel ei toe aan het deeg. Kneed totdat er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.

2. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de taartring met het deeg. Zet de bodem voordat je deze gaat bakken nog een halfuur in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Je gaat de bodem nu blind bakken. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de steunvulling overheen. Het bakken van de bodem ligt voor een deel aan je oven. Ik bak de bodem eerst 14 minuten blind af, haal vervolgens de steunvulling eruit en bak de bodem vervolgens nog 4 tot 6 minuten zodat deze nog wat bruiner kleurt.

4. Laat de bodem afkoelen voordat je aan de blauwe bessen kwark begint.

Blauwe bessen kwarktaart
5. Week de gelatine in ruim koud water. Pureer ondertussen de blauwe bessen en haal door een zeef. Klop de slagroom stijf en zet de kwark alvast klaar in een kom. Verwarm nu de blauwe bessen puree in een steelpannetje op laag vuur. Voeg wanneer de puree warm is (niet aan de kook brengen) de uitgeknepen gelatine toe en blijf het geheel goed doorroeren met een garde.

6. Laat de blauwe bessen puree op kamertemperatuur komen, blijf dit ondertussen wel doorroeren om te voorkomen dat de puree al opstijft. Spatel de puree vervolgens door de kwark. Voeg ook de slagroom en poedersuiker toe en spatel rustig door elkaar heen totdat er een egaal mengsel ontstaat. Je kunt eventueel naar smaak nog extra poedersuiker toevoegen. Vul de bodem met het kwarkmengsel en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.

7. Voor het maken van de decoratie bovenop de taart heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt, een halve bollen vorm (ø 2,5 cm) en een quenelle vorm. Vul deze vormen met het overgebleven kwarkmengsel. Zet beide vormen in de vriezer. Na ongeveer 2 uur kun je de bolletjes en de quenelle uit de vorm halen, op de kwarktaart plaatsen en laten ontdooien in de koelkast.

Meringue
8. Maak ondertussen de meringue. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

9. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

10. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

11. Doe de meringue in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu toefjes van de meringue op het bakmatje/bakpapier. Hak de gevriesdroogde frambozen in kleine stukjes en strooi over de meringue. Bak de meringue 50 minuten in de oven op 90 graden. Bewaar in een afgesloten vershouddoos.

Opmaak
12. Verdeel op de dag van serveren de blauwe bessen en meringue over de taart. Strooi hier de witte chocolade bolletjes omheen. Leg tenslotte nog een paar blaadjes honny cress op de taart.

Blauwe bessen kwarktaart