Bloedsinaasappel liefhebbers moeten er deze weken weer bij zijn, want ze zijn weer in het seizoen! Ik vind ze zelf door de zoetzurige smaak erg lekker, helaas zijn ze maar van januari tot maart verkrijgbaar, al heb ik het gevoel dat die periode steeds korter wordt en je er vooral in februari bij moet zijn. Vorig jaar maakte ik er een bloedsinaasappel granita van, deze keer maakte ik een bloedsinaasappelcake met bloedsinaasappelsiroop en bloedsinaasappelglazuur. Ik bedoel, als ze dan toch in het seizoen zijn dan kun je er beter maar goed gebruik van maken! De cake heeft van zichzelf al een lekkere sinaasappelsmaak, maar de siroop en het glazuur maken het geheel extra lekker.

Ingrediënten

Bloedsinaasappelcake
200 gram boter (kamertemperatuur)
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 kristalsuiker
4 eieren (kamertemperatuur)
2 el bloedsinaasappelsap
1 zakje vanillesuiker
rasp van 3 kleine bloedsinaasappels
snufje zout

Siroop
75 ml bloedsinaasappelsap
75 gram fijne kristalsuiker

Glazuur
100 gram poedersuiker
paar eetlepels bloedsinaasappelsap

Decoratie
handje ongezouten pistachenoten
paar schijfjes bloedsinaasappel

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in met boter en leg een stukje bakpapier op de bodem.

2. Mix de boter, kristalsuiker, vanillesuiker, rasp en het sap van de bloedsinaasappel en het zout romig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen. Mix het geheel voor minimaal 5 minuten.

3. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake gaar in 50 minuten.

4. Maak ondertussen de bloedsinaasappelsiroop. Doe het sap en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer goed door totdat alle suiker is opgelost en laat het geheel kort even goed koken. Haal van het vuur, de siroop zal terwijl deze afkoelt dikker worden.

5. Check met een prikker of de cake klaar is of nog een paar minuten langer in de oven moet. Komt de prikker schoon uit de cake, dan is de cake klaar. Laat 10 minuten in de cakevorm afkoelen. Prik vervolgens met een prikker meerdere gaatjes in de bovenkant van de cake. Verdeel de siroop met een kwastje over de cake.

6. Haal de cake uit de vorm en laat goed afkoelen. Maak vervolgens het bloedsinaasappelglazuur door de poedersuiker te mengen met een paar eetlepels bloedsinaasappelsap. Is het glazuur te dik, voeg dan nog wat sap toe. Is het glazuur juist de nat, voeg dan nog wat poedersuiker toe. Verdeel over de cake en strooi hier vervolgens de gehakte pistache nootjes overheen. Decoreer eventueel met een paar schijfjes bloedsinaasappel.

Bloedsinaasappelcake