Zijn desserts met chocolade je favoriet? Dan zit je met dit dessert helemaal goed. Een brownie, witte chocolademousse en een tuile met chocolade. En om het helemaal af te maken zit er ook nog karamelsaus bij. Een hap van dit allemaal samen is hemels. Machtiger dan een dessert met fruit, maar toch goed in balans door de combinatie van meerdere smaken. Zeker de moeite waard om te proberen!

Brownies

Ingrediënten
225 gram boter
115 gram pure chocolade
2 eieren
1 eidooier
330 gram suiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
125 gram bloem
25 gram cacao
80 gram noten naar keuze (bijv. macadamia of hazelnoten)

Hoe maak je het?
1. Begin met het roosteren van de noten. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster in ongeveer 9 minuten goudbruin. Hak vervolgens in stukjes (niet te klein).

2. Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter in met boter. Bekleed met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten zodat je de brownie later makkelijk uit de bakvorm kan tillen.

3. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. Zet apart zodat het mengsel wat af kan koelen en begin aan de rest van het beslag.

4. Klop met een mixer de eieren, eidooier, suiker, zout en het vanille-extract luchtig en licht van kleur, dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. Meng hier voorzichtig met een spatel het chocolade/boter mengsel doorheen. Meng hier vervolgens ook voorzichtig de bloem en het cacaopoeder doorheen en ten slotte ook de geroosterde noten.

5. Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 40 minuten in de voorverwarmde oven (175 graden). Laat volledig afkoelen in de bakvorm.

Naar het recept van Rutger Bakt

Brownies Chocolade tuile

Witte chocolademousse

Ingrediënten
250 ml slagroom
90 gram witte chocolade
2 blaadjes gelatine

Hoe maak je het?
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je deze aan de warme room toevoegt.

2. Verwarm de slagroom op middelhoog vuur. Hak ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe deze in een kom. Haal de slagroom van het vuur zodra deze begint te koken. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de warme slagroom en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Schenk het warme mengsel nu over de witte chocolade en roer totdat alle chocolade gesmolten is en er een egaal mengsel is ontstaan.

3. Laat de mousse buiten de koelkast afkoelen. Bedek met plastic folie en laat minimaal 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast. Zelf maak ik de mousse altijd een dag van te voren.

4. Klop voor serveren de mousse luchtig met een mixer. Schep in een spuitzak met een groot rond spuitmondje.

Chocolade-vanille tuiles

Ingrediënten
95 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
95 gram poedersuiker
60 gram bloem
30 gram boter
1/4 tl vanille-extract
1 tl cacao (gezeefd)

Hoe maak je het?
1. Doe de boter in een steelpannetje en laat op laag vuur smelten. De boter hoeft niet heel warm te worden, het gaat er alleen om dat de boter gesmolten is.

2. Meng met een garde de poedersuiker en het eiwit. Voeg vervolgens ook de bloem, de gesmolten boter en het vanille-extract toe en roer goed door totdat er een glad beslag ontstaat. Verdeel het beslag nu over twee aparte kommen. Voeg aan één kom een theelepel cacao toe (gezeefd), roer goed door. Laat minimaal een kwartier opstijven in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het beslag in twee spuitzakken en knip een klein puntje van de spuitzak af. Spuit eerst een dunne lijn van het vanillebeslag op het bakmatje of bakpapier. Spuit hier vervolgens een dunne lijn van het chocoladebeslag onder. Maak twee of drie tuiles tegelijkertijd, je moet ze namelijk oprollen als ze nog heet zijn. Bak in 7 minuten gaar. Rol ze wanneer ze uit de oven komen meteen om het uiteinde van een pollepel heen en schuif ze als ze afgekoeld zijn voorzichtig van de lepel af.

* Je kunt met dit beslag veel meer tuiles maken dan je waarschijnlijk nodig hebt. Ik heb een aantal tuiles op deze manier gemaakt en de rest van het beslag gebruikt om ronde tuiles te maken. Je schept dan het beslag met een lepel op het bakmatje en bakt ze in ongeveer 10-11 minuten gaar.

Karamelsaus

Ingrediënten
75 gram kristalsuiker
100 ml slagroom
50 gram ongezouten roomboter
1 el water

Hoe maak je het?
1. Doe de suiker en 1 el water in een hoge pan en laat karamelliseren. Maak de rand boven de suiker nat met een kwastje zodat de suiker niet blijft plakken. Roer niet in de pan.

2. Zodra de suiker een goudbruine kleur heeft gekregen voeg je de room toe, roer meteen goed door met een garde (pas hier wel mee op, want het gaat flink koken). Voeg ten slotte nog de roomboter toe en roer het geheel goed door. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten potje of bakje.

Opmaak
Plaats de brownie op een bord. Spuit twee toefjes van de witte chocolademousse naast de brownie. Verwarm met kokend water een bol lepeltje (bijvoorbeeld van een maatlepel) en droog deze goed af. Druk voorzichtig in de mousse om een kuiltje te maken. Schenk hier de karamelsaus in. Plaats ten slotte een tuile op de brownie.