Het recept voor mijn favoriete taart kan natuurlijk niet ontbreken op deze blog! Carrot cake is naar mijn mening de lekkerste taart die er is. Ik merk vaak dat mensen die nog niet eerder worteltaart hebben gegeten vaak wat sceptisch zijn, hoe lekker kan een taart zijn waar wortel in zit? Snap ik wel, maar na één hap ben je sowieso verkocht. De taart is smeuïg, kruidig en erg lekker in combinatie met roomkaasglazuur waaraan vanille en citroen is toegevoegd. Je kunt hier natuurlijk gewoon walnoten overheen strooien, maar deze krokante walnotencrumble maakt de taart nóg lekkerder. Zeker eens proberen dus!
Ingrediënten
Voor de carrot cake
300 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat
265 gram donkere basterdsuiker
4 eieren (kamertemperatuur)
250 ml zonnebloemolie
1 tl vanille-extract
360 gram wortels (geraspt)
110 gram sultana rozijnen
60 gram fijngehakte pecannoten
Voor het roomkaasglazuur
50 gram boter
100 gram roomkaas (bijvoorbeeld MonChou)
125 gram poedersuiker
1 vanillestokje
1,5 tl citroenrasp
Voor de walnotencrumble
4 el bloem
3 el havermout
3 el boter (op kamertemperatuur)
3 el suiker
handje walnoten
snufje zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 26 cm met bakpapier en vet de bakvorm in.
2. Begin met het raspen van de wortel. Zorg dat je de wortel niet te fijn, maar ook niet te grof raspt. Knijp het vocht uit de wortelrasp, dit zorgt ervoor dat de taart niet te nat wordt.
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat in een kom. Meng hier ook de suiker doorheen. Mix in een andere kom de eieren met de zonnebloemolie en vanille-extract. Schenk dit bij de droge ingrediënten en meng door elkaar.
4. Voeg hier nu ook de wortel, rozijnen en pecannoten aan toe en spatel door het beslag. Schep vervolgens in de ingevette bakvorm. Bak de taart in 45 minuten gaar op 180 graden.
5. Terwijl de taart in de oven zit kun je alvast beginnen met het maken van het glazuur. Mix de boter zacht. Voeg hier vervolgens de poedersuiker, roomkaas, merg van het vanillestokje en citroenrasp aan toe. Mix totdat er een een stevig glazuur ontstaat. Voeg eventueel naar smaak nog meer citroenrasp toe. Bewaar in de koelkast.
6. Haal de taart na 45 minuten uit de oven. Je kunt altijd voor de zekerheid met een prikker checken of de taart klaar is of nog een paar minuten langer in de oven moet. Komt de prikker schoon uit de taart, dan is de taart klaar. Laat compleet afkoelen voordat je het glazuur op de taart smeert.
7. Maak nu de walnotencrumble. Je kunt de oven aan laten staan op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
8. Hak de walnoten fijn. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Blijft het deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg juist te droog, voeg dan nog wat boter toe.
9. Verspreid de crumble over de bakplaat en zet in het midden van de oven.
10. Schep de crumble om met een lepel wanneer de randjes bruin beginnen te kleuren, dit gebeurt ongeveer na 8 minuten. Hierna gaat het een stuk sneller, blijf dus in de buurt en blijf de crumble steeds na 1 à 2 minuten omscheppen. De crumble zal ongeveer klaar zijn na 15-20 minuten, de exacte tijd ligt aan je oven.
11. Smeer het roomkaasglazuur op de taart zodra deze compleet is afgekoeld. Je kunt de taart bewaren in de koelkast. Strooi de crumble pas vlak voor serveren op de taart zodat deze knapperig blijft.
Geef een reactie