Uitgebreide taarten, kleine gebakjes, allemaal heerlijk, maar soms kan een simpele kwarktaart net zo lekker zijn. Ik deelde al eerder een frambozen kwarktaart en een blauwe bessen kwarktaart, maar deze citroenkwarktaartjes zijn wat makkelijker om te maken. Gelukkig wel net zo lekker! De zure smaak van citroen gaat goed samen met de slagroom en de wat zoetere blauwe bessensaus. Je kunt de taartjes 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten (voor 6 kwarktaartjes – taartringen ø 7,5 cm)

Voor de bodem
200 gram bastognekoekjes
75 gram ongezouten roomboter

Voor de kwarktaart
250 ml volle kwark
125 ml slagroom
75 gram witte basterdsuiker
4 blaadjes gelatine
1 citroen (sap + rasp)

Voor de blauwe bessensaus
125 gram (diepvries) blauwe bessen
1,5 el fijne kristalsuiker

Extra
125 ml slagroom
1 tl fijne kristalsuikerCitroenkwarktaart met blauwe bessensaus

Hoe maak je het?
1. Bekleed een plat oppervlak (bijvoorbeeld een bakplaat of een grote snijplank) met bakpapier. Zet hier 6 taartringen van ø 7,5 cm op en bekleed ze met acetaatfolie. Bakpapier kan eventueel ook.

2. Doe de bastognekoekjes in de keukenmachine of het bakje van je staafmixer en maal ze fijn. Smelt de boter op laag vuur. Schenk vervolgens bij de koekkruimels en meng het geheel goed door. Verdeel de kruimels over de taartringen en druk goed aan. Zet ze in de koelkast.

3. Week de gelatine in ruim koud water. Rasp de citroen en pers het sap uit. Verwarm het citroensap in een steelpannetje op laag vuur. Haal van het vuur als het sap bijna begint te koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door.

4. Terwijl het citroensap een beetje afkoelt klop je de slagroom stijf. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe.

5. Voeg de volle kwark, de citroenrasp en het citroensap toe aan de slagroom en mix nog even kort. Verdeel vervolgens het kwarkmengsel over de taartringen. Laat minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.

6. Doe de blauwe bessen in een steelpannetje (en laat ontdooien). Voeg de suiker toe. Verwarm eerst op laag vuur, blijf wel doorroeren zodat de bessen openbreken en de suiker oplost. Wanneer je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Laat ongeveer 3 minuten koken en roer af en toe door, je ziet dat de saus wat dikker begint te worden. Bewaar in een afgesloten potje of bakje.

7. Klop voor serveren 125 ml slagroom met een theelepel suiker stijf. Haal de kwarktaartjes uit de ringen. Serveer met wat slagroom en de blauwe bessensaus.

Citroenkwarktaart met blauwe bessensaus