Framboos en witte chocolade, een combinatie die je vast nog vaak terug gaat zien op deze blog. Het is namelijk één van mijn favoriete combinaties. De bodem van deze frambozen kwarktaart is gemaakt van zanddeeg. Je kunt deze bodem prima een dag van te voren maken en bewaren in een luchtdichte bak. Zodra je deze gevuld hebt met de frambozen kwark kun je de taart zonder decoratie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten (voor een taartje van 22 cm)

Voor de bodem
120 gram bloem
75 gram koude boter
50 gram poedersuiker
20 gram amandelmeel
1 ei
snufje zout

Voor de frambozen kwarktaart
100 gram (diepvries)frambozen
225 gram magere kwark
125 ml slagroom
2,5 el poedersuiker
4 blaadjes gelatine

Voor de meringue
1 eiwit
35 gram fijne kristalsuiker
20 gram poedersuiker
1 citroen

Voor de decoratie
witte chocolade bolletjes (bijvoorbeeld Crispearls van Callebaut)
blaadjes honny cress
frambozen
gevriesdroogde frambozen poeder (optioneel)

Hoe maak je het?

Bodem
1. Begin met het maken van de bodem. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg één eetlepel ei toe aan het deeg. Kneed totdat er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.

2. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de taartring met het deeg. Zet de bodem voordat je deze gaat bakken nog een halfuur in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Je gaat de bodem nu blind bakken. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de steunvulling overheen. Het bakken van de bodem ligt voor een deel aan je oven. Ik bak de bodem eerst 14 minuten blind af, haal vervolgens de steunvulling eruit en bak de bodem vervolgens nog 4 tot 6 minuten zodat deze nog wat bruiner kleurt.

4. Laat de bodem afkoelen voordat je aan de frambozen kwark begint.

Frambozen kwarktaart
5. Week de gelatine in ruim koud water. Pureer ondertussen de frambozen en haal door een zeef. Klop de slagroom stijf en zet de kwark alvast klaar in een kom. Verwarm nu de frambozenpuree in een steelpannetje op laag vuur. Voeg wanneer de puree warm is (niet aan de kook brengen) de uitgeknepen gelatine toe en blijf het geheel goed doorroeren met een garde.

6. Laat de frambozenpuree op kamertemperatuur komen, blijf ondertussen wel doorroeren om te voorkomen dat de puree al opstijft. Spatel de puree vervolgens door de kwark. Voeg ook de slagroom en poedersuiker toe en spatel rustig door elkaar heen totdat er een egaal mengsel ontstaat. Vul de bodem met het kwarkmengsel en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.

7. Voor het maken van de bolletjes bovenop de taart heb ik twee vormen van Silikomart gebruikt (ø 2,5 en 4 cm). Vul een aantal bolletjes met het overgebleven kwarkmengsel. Zet beide vormen in de vriezer. Na ongeveer 2 uur kun je de bolletjes uit de vorm halen, op de kwarktaart plaatsen en laten ontdooien in de koelkast.

Meringue
8. Maak ondertussen de meringue. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.

9. Zorg dat je werkt met een vetvrije kom en garde. Maak beide extra goed schoon met citroensap en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit in de kom en begin met mixen. Zodra het eiwit steviger begint te worden kun je beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toevoegen.

10. Blijf mixen totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorrels meer voelt is de meringue klaar. Schep nu voorzichtig met een spatel de poedersuiker door de meringue. Zorg dat deze luchtig blijft.

11. Doe de meringue in een spuitzak met een rond of gekarteld spuitmondje. Spuit nu toefjes van de meringue op het bakmatje/het bakpapier. Bak de meringue 50 minuten in de oven op 90 graden. Bewaar de meringue in een afgesloten vershouddoos.

Opmaak
12. (Optioneel) Maal een paar gevriesdroogde frambozen fijn tot poeder. Haal door een zeefje om de pitjes te verwijderen en strooi wat van het poeder over een paar bolletjes.

13. Verdeel de frambozen en meringue over de taart. Strooi hier de witte chocolade bolletjes omheen. Leg tenslotte nog een paar blaadjes honny cress op de taart.

Frambozen kwarktaart