Afgelopen week heb ik voor het eerst een mousse taartje gemaakt. Iets meer werk dan normaal, maar zeker voor herhaling vatbaar om dit soort taartjes ook met andere smaken en combinaties te maken. De frambozenmousse heb ik gecombineerd met passievruchtenmousse en een blondie bodem. De witte chocolade en kokos in deze bodem gaan goed samen met de framboos en passievrucht. Ook gebruikte ik voor het eerst een velvet spray. Super makkelijk om mee te werken en het dunne laagje zorgt er meteen voor dat de taart er mooier uitziet.

Het materiaal dat je nodig hebt om deze frambozenmousse taart te maken is een siliconen taartvorm van 18 cm, een taartring van 16 cm (en acetaatfolie), een springvorm van 24 cm voor de bodem en eventueel een taartzaag om de bodem mooi recht te snijden. Houd er bij het maken van dit recept rekening mee dat de taart twee keer een nacht in de vriezer moet. Wat tegelijkertijd ook betekent dat je deze taart prima 1-2 weken van te voren kunt maken. Als je de taart eenmaal gesprayd hebt met de velvet spray kun je de taart 1-2 dagen bewaren.

Ingredi├źnten

Blondie
180 gram witte chocolade
180 gram kristalsuiker
140 gram ongezouten roomboter
110 gram bloem
45 gram lichtbruine basterdsuiker
40 gram kokos
3 eieren (op kamertemperatuur)
1 1/4 tl vanille-extract
snufje zout

Passievruchtenmousse
200 ml slagroom
75 ml passievruchtensap (160 gram bevroren blokjes is ongeveer 75 ml sap)
30 gram fijne kristalsuiker
1.5 blaadjes gelatine

Frambozenmousse
675 gram diepvries frambozen
450 ml slagroom
90 gram fijne kristalsuiker
7.5 blaadjes gelatine
1 el citroensap

Decoratie
roze velvet spray
verse frambozen
blaadjes honny cress
stukjes blondieFrambozenmousse taart, passievruchtenmousse, blondie bodem

Hoe maak je het?

Blondie
1. Begin met het maken van de blondie bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de vorm in met boter.

2. Snijd de boter en witte chocolade in blokjes en verwarm au ban marie. Blijf goed doorroeren totdat alles is gesmolten. Voeg vervolgens de kristalsuiker en de lichte basterdsuiker toe en roer goed door. Haal van het vuur en doe het mengsel in een nieuwe kom zodat het geheel sneller afkoelt.

3. Meng ondertussen alvast de bloem met het zout. Als het boter-chocolade-suiker mengsel op kamertemperatuur is spatel je hier het eerste ei doorheen. Herhaal deze stap twee keer en voeg bij het derde ei ook de vanille-extract toe.

4. Meng tenslotte met een spatel de bloem en kokos door het beslag.

5. Doe het beslag in de bakvorm en bak de blondie in ongeveer 30-35 minuten gaar. Check met een prikker of de blondie klaar is of nog een paar minuten langer in de oven moet. Komt de prikker er schoon uit, dan kun je de blondie uit de oven halen. Laat 10 minuten staan en haal vervolgens uit de vorm. Laat helemaal afkoelen.

6. Voordat je aan de passievruchtmousse begint ga je de bodem in de juiste maat snijden. Druk de taartring van 16 cm in het midden van de bodem. Snijd de rest van de blondie langs de ring af. Bewaar een deel voor de decoratie. Bereid je de taart langer van te voren voor dan kun je deze overgebleven blondies ook invriezen.

7. Haal de bodem uit de taartring. Bepaal hoe hoog je de bodem wil en snijd eventueel een deel van de bovenkomt af met een taartzaag. Leg een stukje bakpapier op een platte ondergrond, bijvoorbeeld een grote snijplank. Leg hier de bodem op en plaats hier de taartring weer overheen. Bekleed de binnenkant van de taartring met acetaatfolie, druk deze folie een klein beetje langs de randjes van de blondie bodem. Begin nu met het maken van de passievruchtenmousse.

Passievruchtenmousse
1. Laat de passievruchtblokjes ontdooien. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan het opgewarmde passievruchtensap toevoegt.

2. Haal de passievrucht door een zeef, zorg dat je 75 ml sap overhoudt. Schenk dit samen met de suiker in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Roer door totdat de suiker is opgelost en haal van het vuur als het sap bijna begint te koken. Voeg  vervolgens de uitgeknepen gelatine toe.

3. Laat het sap afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe door. Klop ondertussen de slagroom stijf. Schenk het afgekoelde passievruchtensap bij de slagroom en meng voorzichtig met een spatel door elkaar, zorg dat de lucht in de mousse blijft.

4. Schep de mousse op de blondie bodem. Bepaal zelf hoe dik je deze laag wil. Zelf hield ik met dit recept een klein schaaltje passievruchtenmousse over. Strijk de mousse glad met een lepel en zet de vorm minimaal een nacht in de diepvries.

Frambozenmousse
1. Laat de frambozen ontdooien. Pureer ze en haal door een zeef.

2. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de warme frambozenpuree toevoegt.

3. Doe de frambozenpuree samen met het citroensap en de suiker in een steelpannetje. Verwarm al roerend op laag vuur. Haal van het vuur als de puree bijna kookt en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat afkoelen.

4. Klop de slagroom stijf. Voeg voorzichtig de afgekoelde frambozenpuree toe en spatel dit voorzichtig door de slagroom. Zorg dat de mousse luchtig blijft.

5. Haal de blondie bodem met passievruchtenmousse uit de vorm en plaats in het midden van de siliconen taartvorm van 18 cm. Doe de frambozenmousse in een spuitzak, verdeel de mousse eerst langs de randen en vervolgens over de taart. Strijk de taart glad en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer. Ook bij dit recept houd je frambozenmousse over. Je kunt dit eventueel ook nog (in andere vormpjes) invriezen voor later.

Decoratie
1. Zorg dat de velvet spray op kamertemperatuur is. Plak je keuken/muur af met een vuilniszak want de velvet spray is nogal hardnekkig, anders is je keuken straks roze. Haal de taart uit de vriezer en zet op een verhoging (bijvoorbeeld een kom). Spuit de taart roze en plaats vervolgens op een taartschaal. Laat ontdooien in de koelkast.

2. Decoreer de taart voor serveren met verse frambozen, stukjes blondie en blaadjes honny cress.

Frambozenmousse taart, passievruchtenmousse, blondie bodem