Kwarktaart met aardbeienmousse

We kennen allemaal de good old kwarktaart uit een pakje, maar het is ook super simpel om zelf een kwarktaart te maken. Je kunt dan elke smaak kwark kiezen die je maar wil, wat ervoor zorg dat je ineens nog veel meer opties hebt. Eerder maakte ik al citroenkwarktaartjes, deze keer ben ik bij de basis gebleven. Wel combineerde ik de kwarktaart met een laagje aardbeienmousse, verse aardbeien en pistache spongecake. Zo maak je de basis toch iets specialer.

Zelf maakte ik de aardbeienmousse en kwarktaart een dag van te voren, beide kunnen dan een nacht opstijven. Je kunt de taart 1-2 dagen in de koelkast bewaren.

Aardbeienmousse

Ingrediënten
125 gram aardbeien
100 ml slagroom
2 blaadjes gelatine
1,5 el fijne kristalsuiker
1 el citroensap

Hoe maak je het?
1. Week de gelatine in ruim koud water. Zorg dat de gelatine minimaal 15 minuten in het koude water heeft gezeten voordat je het aan de aardbeienpuree toevoegt.

2. Pureer de aardbeien. Verwarm vervolgens op laag vuur samen met de suiker en het citroensap. Haal van het vuur als de puree bijna begint te koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door en laat afkoelen.

3. Klop de slagroom stijf. Schenk hier de afgekoelde aardbeienpuree bij en roer voorzichtig door met een spatel. Voor de mousse heb ik de Tourbillon vorm (Ø14cm) van Silikomart gebruikt. Smeer hier met een spatel de mousse in en zet vervolgens minimaal 6 uur in de vriezer.

Kwarktaart

Ingrediënten
150 gram bastognekoekjes
55 gram boter

450 gram volle kwark
300 ml slagroom
90 ml volle melk
5,5 blaadjes gelatine
3 zakjes vanillesuiker
1,5 el fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?
1. Leg een stukje bakpapier op een platte ondergrond, bijvoorbeeld een grote snijplank. Zet hier een taartring van 18 cm op en bekleed deze met acetaatfolie. Een springvorm van 18 cm gebruiken kan eventueel ook, bekleed de bodem dan met bakpapier.

2. Doe de bastognekoekjes in de keukenmachine of het bakje van je staafmixer en maal ze fijn. Smelt de boter op laag vuur. Schenk vervolgens bij de koekkruimels en meng het geheel goed door. Schep in de taartring en druk goed aan. Zet de bodem in de koelkast.

3. Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom samen met de vanillesuiker en fijne kristalsuiker stijf en zet apart. Doe de kwark alvast in een andere kom.

4. Verwarm de melk op laag vuur. Haal van het vuur als de melk bijna begint te koken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door en laat op kamertemperatuur komen.

5. Schenk de afgekoelde melk bij de kwark en roer goed door. Voeg vervolgens ook de slagroom toe en roer voorzichtig door elkaar met een spatel. Schenk het mengsel in de taartring, strijk mooi af en laat de kwarktaart minimaal 6 uur opstijven in de koelkast.

Kwarktaart Aardbeienmousse

Pistache spongecake
Voor dit recept heb je een slagroomspuit (sifon) van 0,5 liter, 2 slagroompatronen en papieren bekertjes nodig.

Ingrediënten
150 gram eiwit
60 gram eidooier
80 gram ongezouten pistachenoten
80 gram kristalsuiker
30 gram bloem
zonnebloemolie (invetten bekertjes)

Hoe maak je het?
1. Doe de pistachenoten in het bakje van je staafmixer en maal fijn. Voeg vervolgens ook de suiker toe en mix nogmaals fijn. Voeg nu ook de bloem toe en mix weer door. Als alles goed gemengd is voeg je ook de eidooier toe. Mix weer door. Voeg ten slotte het eiwit toe en mix tot een glad beslag.

2. Haal het beslag door een zeef. Giet in de sifon. Draai dicht en gebruik 2 slagroompatronen. Bij beide patronen goed schudden. Je kunt de cakejes nu meteen maken of de sifon in de koelkast bewaren tot gebruik (op de dag zelf).

3. Steek in de onderkant van een papieren bekertje met een mesje een klein kruisje. Vet de binnenkant van de bekertjes in met zonnebloemolie. Spuit de beker voor 1/3 vol. Bak de cakejes in de magnetron in 1 minuut gaar op 700 watt. Dit kan per magnetron wel verschillen. Probeer uit bij hoeveel watt en met welke tijd de cakejes bij jou perfect worden.

4. Haal de cakejes uit de bekertjes en trek met een vork stukjes van de cake af.

(Naar het recept van Hidde de Brabander)

Opmaak

Extra nodig
verse aardbeien
cress (bijvoorbeeld Atsina of Honny)

1. Zet de kwarktaart op een bord en schuif de taartring omhoog. Verwijder voorzichtig de acetaatfolie. Haal de aardbeienmousse uit de vriezer. Trek een beetje aan de zijkanten en druk dan vanuit het midden de mousse voorzichtig uit de vorm. Plaats op het midden van de taart en laat ontdooien in de koelkast. Het is een dun laagje mousse, dus dit zal niet heel lang duren.

2. Snijd de aardbeien in vieren. Leg stukjes pistache spongecake op de taart en leg hier de aardbeien tussen. Maak af met wat blaadjes cress.

Kwarktaart Aardbeienmousse


← Vorig bericht

Volgend bericht →

6 Reacties

  1. Dierick Goedele

    Geachte,

    Deze kwarktaart met aardbeienmousse ziet er geweldig uit en ik zou deze graag maken.
    Welk gewicht van gelatine blaadjes gebruikt u in dit recept want er bestaan verschillende gewichten ? 2 gram of 3,2 gram per blad ?
    Welk gewicht gebruikt u standaard in al uw gerechten ?
    Voor de pistache sponscake zal ik een oplossing moeten zoeken want ik heb geen sifon.
    Alvast op voorhand bedankt om te reageren.

    Groetjes
    Dierick Goedele

    • Willeke

      Hoi Goedele, leuk dat je dit recept wil gaan maken! Ik gebruik altijd de gelatineblaadjes van Dr. Oetker (zitten 12 blaadjes in). Eén blaadje weegt ongeveer 1,6 gram. Met alleen aardbeien is de taart natuurlijk ook lekker en anders zou je eventueel gewone stukjes cake kunnen gebruiken. Succes!

      • Dierick Goedele

        Hallo Willeke,

        Bedankt om mij zo vlug een antwoord te geven.
        Ik bezorg U zeker een foto als ik de kwarktaart gemaakt heb.

        Groetjes
        Dierick Goedele

  2. Hi, Kun je pistachecake ook gewoon bakken? Zo ja, op hoeveel graden en hoe lang in de oven? Alvast bedankt voor een reactie!

    • Willeke

      Hoi Lucas, dat zou ik met dit recept niet proberen, gok dat dat niet lekker wordt. Dan kun je beter een recept opzoeken voor een gewone pistache cake en die in stukjes snijden voor tussen de aardbeien. Dan weet je in ieder geval zeker dat het lekker wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *