Deze mango kwarktaart is perfect voor de zomer. Een taartje met een zoete, maar ook frisse smaak. De smaak van de mango komt extra sterk terug in de mangogel en de frambozen tuiles maken het geheel nog af. En de bodem die elke kwarktaart zo lekker maakt? Daar kun je ook de rand van de taart mee maken. Ik denk dat niemand het erg vindt om daar wat meer van te krijgen.

Voor de vlinder tuiles heb ik de Mariposa (L) vorm van Pavoni gebruikt. Voor de ringen bovenop de taart gebruikte ik een vorm van Søstrene Grene. Andere vormen gebruiken kan ook, bijvoorbeeld halve bolletjes in verschillende maten of een tourbillon vorm. 

Je kunt de taart zonder decoratie 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Houd er rekening mee dat de vormen met het kwarkmengsel voor bovenop de taart een nacht in de diepvries moeten. De mangogel kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren en de frambozen tuiles blijven 2-3 dagen goed. De tuiles bewaar je afgesloten op kamertemperatuur. Plaats ze niet samen met de taart in de koelkast, want dan worden ze zacht. 

Mango kwarktaart mangogel frambozen tuiles recept

Mango kwarktaart

Ingrediënten
250 gram Digestive koekjes
135 gram boter
500 gram volle kwark
400 gram mangopuree
2 tl vanille-extract 
250 ml slagroom
50 gram kristalsuiker
90 ml volle melk
10 blaadjes gelatine 

1. Week de gelatine in ruim koud water.

2. Leg een stukje bakpapier op een platte ondergrond, bijvoorbeeld een grote snijplank. Zet hier een taartring van 18 cm op en bekleed deze met acetaatfolie. Een springvorm van 18 cm gebruiken kan ook, bekleed de bodem dan met bakpapier. Maak je geen extra decoratie voor bovenop de taart? Dan kun je ook een vorm van 20 cm gebruiken.

3. Doe de koekjes in de keukenmachine of het bakje van je staafmixer en maal ze fijn. Smelt de boter op laag vuur. Schenk vervolgens bij de koekkruimels en meng het geheel goed door elkaar. Schep in de taartring en druk eerst goed de bodem aan. Schep nu ook koekkruimels tegen de rand aan en druk eerst met een lepel omhoog. Schep er steeds iets meer bij en gebruik bijvoorbeeld een longdrinkglas om de koekkruimels ook aan de zijkant goed omhoog te kunnen drukken, dit doe je door met het glas langs de kant te rollen. Zet de bodem in de koelkast.

4. Snijd de mango in stukjes en pureer met een staafmixer. Zorg dat je 400 gram mangopuree overhoudt. Meng in een kom met de kwark en het vanille-extract. Klop in een andere kom de slagroom samen met de suiker stijf.

5. Verwarm de melk op middelhoog vuur. Haal van het vuur als de melk bijna begint te koken en voeg de gelatine toe. Roer goed door. Schenk dit al roerend bij het kwarkmengsel. Schep hier nu ook de opgeklopte slagroom bij en roer door tot een mooi egaal geheel.

6. Schenk het kwarkmengsel op de bodem. Strijk glad en zet in de koelkast. Laat minimaal 5-6 uur opstijven. De rest van het mengsel kun je nu in de extra vorm(en) doen. Bedek met vershoudfolie en plaats een nacht in de diepvries.

Mangogel

Ingrediënten
150 gram mangopuree 
20 gram kristalsuiker
1,5 gram agar agar

1. Meng alle ingrediënten in een steelpannetje, roer goed door. Breng aan de kook en laat een minuut goed doorkoken.

2. Schenk in een schaal en bedek meteen met vershoudfolie. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

3. Schep het mengsel in een hoge maatbeker en mix met de staafmixer totdat er een gladde gel ontstaat. Schep de mangogel in een knijpfles of gebruik een spuitzak met een rond spuitmondje.

Mango kwarktaart mangogel frambozen tuiles recept

Frambozen tuiles

Ingrediënten
45 gram bloem
35 gram poedersuiker
35 gram eiwit (± 1,5 eieren)
35 gram gesmolten boter
10 gram gevriesdroogde frambozenpoeder

1. Als je net zoals ik hele gevriesdroogde frambozen gebruikt maak je hier eerst poeder van. Plaats in het bakje van je staafmixer en laat een paar seconden draaien. Haal door een zeefje om de pitjes te verwijderen en zorg dat je 10 gram frambozenpoeder overhoudt.

2. Doe vervolgens alle ingrediënten in het bakje van je staafmixer (kleine blender kan ook) en mix voor ongeveer een halve minuut. Schep vervolgens om met een lepel zodat je alle randjes meeneemt en mix nog een paar seconden. Je beslag is nu klaar.

3. Verwarm de oven voor op 150 graden. Smeer het beslag uit over de vorm. Bak niet meer dan twee tuiles tegelijkertijd, je moet ze namelijk meteen vanuit de oven uit de vorm halen om ze vervolgens nog te kunnen buigen. Twee per keer werkt dan het best, anders koelen ze te snel af. 

4. Bak de tuiles gaar in 9 minuten op 150 graden. De baktijd kan per oven altijd wat verschillen, probeer dus uit of dit voor jou ook de juiste tijd is. Haal na 9 minuten meteen uit de vorm. Pas hier wel mee op, de vorm en de tuiles zelf zijn erg heet. Het handigste is om hier een kleine keukenpincet voor te gebruiken. Leg vervolgens meteen in/op een ronde vorm zodat de vlinder licht buigt. 

* Naar het recept van Andrea Petreri. De baktijd uit dit recept niet aanhouden, 20 minuten is veel te lang.

Opmaak

Extra nodig
gevriesdroogde frambozen
witte chocoladeballetjes
cress (bijvoorbeeld Atsina)

1. Plaats de taart op een bord. Laat even op kamertemperatuur komen zodat je vervolgens voorzichtig de bakring kunt verwijderen. Plaats de bevroren extra kwarkdecoratie bovenop de taart en laat ontdooien in de koelkast.

2. Snijd de taart in punten en spuit toefjes van de mangogel op de taart. Decoreer met stukjes gevriesdroogde framboos, chocoladeballetjes en blaadjes cress. Plaats ten slotte een vlinder tuile op de taart.

Mango kwarktaart mangogel frambozen tuiles recept