Sinaasappel-polentacake

Het probleem dat je cake wat te droog uit de oven komt zal je bij deze Italiaanse sinaasappel-polentacake niet gebeuren. De sinaasappelsiroop, amandelmeel en polenta zorgen voor een hele smeuïge cake. Een andere structuur dan je normaal van een cake gewend bent, maar minstens zo lekker.

Je kunt met dit recept ook een citroen-polentacake maken. In plaats van sinaasappel voeg je de rasp van 2 citroenen toe. Voor de siroop meng je het sap van 1 citroen met 50 gram poedersuiker.

Ingrediënten
135 gram ongezouten boter
135 gram fijne kristalsuiker
135 gram amandelmeel
70 gram polenta
2 eieren
1 1/4 tl bakpoeder
rasp van 1,5 sinaasappel

Voor de siroop
sap van 1 sinaasappel
25 gram poedersuiker

Extra
crème fraîche of slagroom
pistachenootjes
sinaasappelrasp

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 18 cm in met boter en bekleed met bakpapier.

2. Mix de boter samen met de suiker totdat er een licht en romig mengsel ontstaat. Roer in een andere kom de polenta, amandelmeel en bakpoeder door elkaar. Zet de mixer weer aan en voeg de helft van de droge ingrediënten bij het boter-suiker mengsel. Voeg vervolgens 1 ei toe. Als alles gemengd is herhaal je deze stap nog een keer.

3. Voeg tenslotte de sinaasappelrasp toe en mix nog even kort door.

4. Schep het beslag in de vorm en zet de cake in de voorverwarmde oven. Bak in 40 minuten gaar. Check met een prikker of de cake klaar is of nog een paar minuten langer in de oven moet. Komt de prikker schoon uit de cake, dan is de cake klaar.

5. Haal de cake uit de oven en begin met het maken van de siroop. Doe de sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de poedersuiker toe. Verwarm op laag vuur. De siroop is klaar als de suiker is opgelost. Prik met een satéprikker veel gaatjes in de bovenkant van de cake. Schenk de siroop over de cake en laat compleet afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt.

6. Serveer met wat crème fraîche (de zurige smaak is een lekkere tegenhanger bij de zoete cake) of wat slagroom. Strooi er tenslotte nog wat pistachenootjes en sinaasappelrasp overheen.Sinaasappel-polentacake

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

  1. Lieve Luysterborg

    Amaiiii, super lekker.
    Bedankt voor het lekkere recept.

  2. Nicky

    Ik mag geen amandelen. Waarmee kan ik ze vervangen?
    Kan ik ook alleen polenta gebruiken? Hoeveel polenta moet ik dan extra gebruiken?

    • Willeke

      Hoi Nicky, vervangen door alleen polenta kan niet. Wat ik zo zie als ik het opzoek zou je de amandelmeel kunnen vervangen door gewone bloem, maar de verhouding wordt dan wel wat anders (1 cup bloem = is 1,5 cup amandelmeel). Ik kan alleen niet met zekerheid zeggen of deze verhouding wel klopt bij dit recept en of het dan nog wel lekker is. Dan is een recept opzoeken zonder amandelmeel misschien toch beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *