Tartelettes met gekarameliseerde witte chocolade ganache

Gekarameliseerde witte chocolade – ook wel blonde chocolade genoemd – is witte chocolade die je karameliseert in de oven. De chocolade krijgt hierdoor een erg lekkere karamelsmaak. Je hebt hier witte chocolade voor nodig met minstens 30% cacaoboter, anders heb je kans dat de chocolade korrelig wordt. Zelf gebruikte ik voor dit recept een reep van Valrhona met 35% cacaoboter. Je kunt de gekarameliseerde witte chocolade een maand bewaren en dus ook prima van te voren maken.

Ingrediënten (voor 6 tartelettes van ø 6 cm)

Voor de tartelettes
60 gram bloem
38 gram koude boter
25 gram poedersuiker
10 gram amandelmeel
1 ei
snufje zout

Voor de witte chocolade ganache
250 gram witte chocolade (met 30-35% cacaoboter)
125 ml slagroom
1 kardemompeul
stukje gember (ongeveer 1 cm)
half kaneelstokje
handje hazelnoten

Tartelettes met gekarameliseerde witte chocolade ganache

Hoe maak je het?
1. Begin met het karameliseren van de witte chocolade. Verwarm de oven voor op 120 graden. Hak de chocolade in stukjes en verspreid in een ovenschaal. Plaats de schaal op een rooster in het midden van de oven. Roer de chocolade om de 10 minuten door met een spatel. Na ongeveer een halfuur (wanneer je de chocolade voor de derde keer doorroert) merk je dat de chocolade wat korrelig en stugger wordt. Dit is geen probleem, dit gaat later nog gewoon smelten. Zorg wel dat je de chocolade ook goed van de bodem schraapt. Na 1 uur en 10 minuten is de chocolade klaar. Bewaar op kamertemperatuur in een afgesloten bakje.

2. Meng voor het maken van de tartelettes de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg een halve eetlepel toe aan het deeg. Kneed totdat er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg voor minimaal een uur in de koelkast.

3. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit en steek met een uitsteekvormpje van 8/9 cm rondjes uit het deeg en bekleed de bakringen met het deeg. Snijd het overtollige deeg bij de randjes weg. Zet de tartelettes voordat je deze gaat bakken nog een halfuur in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de tartelettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je gaat de tartelettes nu blind bakken. Leg kleine stukjes bakpapier boven op het deeg en verdeel hier de steunvulling overheen. Het bakken van de tartelettes ligt voor een deel aan je oven. Ik bak ze eerst 14 minuten blind af, haal vervolgens de steunvulling eruit en bak ze vervolgens nog 4 tot 6 minuten zodat de tartelettes nog wat bruiner kleuren.

5. Tijdens het afkoelen van de tartelettes kun je beginnen met het maken van de ganache. Doe de slagroom in een steelpannetje. Schil de gember, kneus de kardemompeul en voeg samen met een half kaneelstokje toe aan de slagroom. Verwarm op middelhoog vuur en haal van het vuur als de slagroom begint te koken. Laat de kruiden 45 minuten intrekken. Blijf de slagroom de eerste 20 minuten nog wel doorroeren zodat er geen velletje op de slagroom komt.

6. Rooster ondertussen de hazelnoten en snijd ze in kleine stukjes.

7. Doe 200 gram van de gekarameliseerde witte chocolade in een kom. Verwarm de slagroom opnieuw, haal van het vuur zodra deze kookt. Schenk door een zeef over de chocolade om de kruiden te verwijderen (en eventueel door een neteldoek als er te veel kleine stukjes van de kruiden in de room zitten). Roer goed door totdat alle chocolade is opgelost. Schenk de ganache in de tartelettes en strooi hier stukjes geroosterde hazelnoot overheen.

Tartelettes met gekarameliseerde witte chocolade ganache

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

  1. Het lijkt me een heerlijk recept, maar is het ook mogelijk het deeg een dag van tevoren te maken?

    Groet,

    Jozephina

    • Willeke

      Hoi Jozephina, ja dat kan zeker! Je kunt het deeg gewoon in de koelkast bewaren. Je zou het zelfs nog eerder kunnen maken en het deeg in kunnen vriezen totdat je het nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *