Zin in het maken van een simpele cake? Dan is deze Engelse klassieker perfect. Alle ingrediënten in één kom en mixen maar. Vervolgens voeg je nog jam en slagroom toe en klaar is je cake. Ik heb de cake wat specialer proberen te maken met glazuur, gevriesdroogde frambozen en eetbare viooltjes, maar je kunt ook kiezen voor de klassieke manier waarbij je een laagje poedersuiker over de bovenkant van de cake strooit.

Het recept voor deze Victoria sponge cake komt van Mary Berry.

Ingrediënten

Voor de cake (ingrediënten op kamertemperatuur)
225 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram boter
225 gram suiker
4 eieren
2 tl bakpoeder

Voor de vulling
250 ml slagroom
1,5 el suiker
aardbeienjam

Voor de decoratie
130 gram poedersuiker
water
roze kleurstof
gevriesdroogde frambozen
eetbare viooltjes

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee springvormen van 20 cm in met boter en leg een bakpapiertje op de bodem.

2. Doe alle ingrediënten voor de cake bij elkaar in een kom. Mix tot een glad beslag, maar blijf niet te lang doormixen. Als het beslag makkelijk van een lepel valt heb je lang genoeg gemixt.

3. Verdeel het beslag over de twee springvormen. Bak in 25 minuten gaar. Check met een prikker of de cake klaar is of nog een paar minuten langer in de oven moet. Komt de prikker schoon uit de cake, dan is de cake klaar. 

4. Haal de cakes na 5 minuten uit de springvorm. Laat compleet afkoelen.

5. Klop de slagroom samen met de suiker stijf en doe in een spuitzak met een rond spuitmondje. Snijd van één cake de bovenkant af zodat je een rechte cake krijgt. Smeer hier de jam op en spuit daar bovenop toefjes slagroom.

6. Draai de tweede cake om zodat de platte kant boven komt te liggen. Hak de gevriesdroogde frambozen in kleinere stukjes. Meng de poedersuiker met een beetje water en wat kleurstof totdat er een mooi glazuur ontstaat en smeer op de bovenkant van de cake. Strooi hier de stukjes gevriesdroogde framboos overheen en decoreer met eetbare viooltjes. Plaats nu de cake voorzichtig op de eerste cake.

Victoria sponge cake recept